Újabb motorosbarát szalagkorlátokat helyez ki a HUMDA és a Magyar Közút, vezetéstechnikai videók a HUMDA most induló mobilapplikációjában

Budapest, 2022. október 21.  Újabb 13 helyszínen, több mint 800 méternyi motorosbarát szalagkorlátot helyez ki a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hangzott el a 66-os úton, Mánfa térségében tartott sajtótájékoztatón, ahol megkezdődött az első védőelem építése. A HUMDA szakértőinek, valamint a Dél-Dunántúli Motoros Egyesület kezdeményezésére indult programban telepítendő modern, energiaelnyelő, alácsúszásgátló korlátok a motorkerékpárosok által kedvelt útvonalakat teszik biztonságosabbá. A biztonság hangsúlyos szerepet kap a HUMDA most induló új mobilapplikációjában is, amelyben számtalan hasznos információ mellett vezetéstechnikai oktatóvideókat is megtalálhatnak az érdeklődők.

A motorosbarát korlát lényege, hogy közvetlenül a talaj szintje felett is fut egy elem, ami meggátolja, hogy a motoros átcsússzon a korlát alatt, vagy ami még rosszabb, hogy a korlát lábának csapódva életveszélyes sérüléseket szenvedjen. Az első két védőelemet tavaly ősszel Bajna és Héreg között helyezték ki az 1119-es út két kanyarjában. A kedvező visszajelzések nyomán a munka idén is folytatódik: 12 Baranya megyei és egy borsodi szakaszon épül összesen 802 méternyi szalagkorlát.

– A HUMDA megalakulása óta nagy figyelmet fordít a motoros társadalomra – emlékeztetett Ivacs Balázs, az Ügynökség operatív igazgatója. – Eltökélt célunk a közlekedésbiztonság javítása, ezért a tavalyi három után idén már hat helyszínen szerveztünk vezetéstechnikai tréninget a kétkerék szerelmeseinek. A képzéseken csaknem 1300 motoros vett részt, a program jövőre is folytatódik – mondta Ivacs Balázs, hozzátéve: a folytatódó szalagkorlát-építési program is a két keréken közlekedők nagyobb biztonságát szolgálja.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője tartalmasnak és hatékonynak nevezte a HUMDA-val és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal (OBB) között tavaly kötött együttműködési megállapodást. Pécsi Norbert Sándor elmondta: a Magyar Közút hagyományosan sokat tesz a motorosok biztonságáért: tavaly a Bajna-Héreg útvonalon motoros burkolati jeleket festettek fel, a most folytatódó szalagkorlát-építés pedig remélhetőleg sok motoroséletet ment majd meg.

A sajtótájékoztatón Ivacs Balázs felhívta a figyelmet a HUMDA új mobiltelefonos applikációjára is. Az App Store-ból és a Play Áruházból letölthető alkalmazásban szinte mindent megtalálhatnak az érdeklődők. A versenypályák és szervizek elérhetőségei mellett többek között éttermek, helyi nevezetességek és túraútvonalak között válogathatunk. Ezen felül versenyzői adatok, balesetmegelőzési tanácsok, túraszervező, illetve ajánló is fellelhető a programban, ahol még a veszélyes útszakaszok, úthibák és balesetek bejelentésére is van lehetőség. Az operatív igazgató elmondta: a HUMDA app-ban oktatóvideó-sorozat is indul, amelyben a szlalomozásról, a veszélyhelyzetek kikerüléséről, a vészfékezésről, valamint a helyes üléspozícióról és a kezelőszervek beállításáról is tanulhatnak gyakorlott szakértőktől az autósok és motorosok. A Drive Safety és a Moto Safety online verziója, így aki nem tudott részt venni a képzéseken a videókból megtanulhatja a legfontosabb ismereteket.

A közleményhez kapcsolódó képek innen tölthetők le:
https://drive.google.com/drive/folders/1hV1Gy1_tXh8tBdpLsDLnLHp_LaqRBB4v
https://drive.google.com/drive/folders/17m04-j2rv1j8G1Q7TpqWzVMDOpKWgRMH 

A Moto Safety Online vezetéstechnikai videók itt érhetők el:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLHZSeSdgyZlwTeMJLrHMt0s6x2sPBvG7R

A Drive Safety Online vezetéstechnikai videók itt érhetők el:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLHZSeSdgyZlya0q5SIOiMuYbKFXOv0ltS

A HUMDA applikációját innen lehet letölteni Androidra:
https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.rfit.automotorsport

A HUMDA applikációját innen lehet letölteni iOS-re:
https://apps.apple.com/hu/app/humda/id1607133935

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. a szektor szereplőit összefogva és velük szoros együttműködésben részt vesz a hazai autó- és motorsportszakma koordinálásában. Az Ügynökség HUMDA Green néven koordinálja az elektromos meghajtású közlekedési eszközök támogatási rendszerét és a Zöld Busz Programot Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkárának együttműködésével. A HUMDA Zrt. emellett közreműködik a hazai közlekedéskultúra és közlekedésbiztonság fejlesztésében. A hazai mérnökképzés, illetve a környezetkímélőbb technológiák népszerűsítése mellett gazdaságfejlesztési és sportdiplomáciai feladatokat is ellát a magyarországi mobilitási piac meghatározó szereplője. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) 100%-os tulajdonában lévő társaság újragondolja és megerősíti Magyarország szerepét az átalakuló mobilitás korszakában. kommunikacio@humda.hu