Történelmi magyar siker az FIA gokart-világbajnokságon - Hideg Ádám világbajnoki második lett

Budapest, 2022. szeptember 26. – Hideg Ádám a második helyen végzett 109 indulóból a juniorok között a FIA gokart-világbajnokságon. Az olaszországi Sarnóban a szeptember 15. és 18. között rendezett versenyen Molnár Martint nyolcadikként intette le a kockás zászló, Krózser Menyhért az OK kategóriában 97 indulóból a 20. lett. Krepcsik Áron az FIA CEZ bajnok címét, Zsebő Marcell az összetett második helyet szerezte meg. A HUMDA által támogatott Kiss Norbi negyedszer lett Európa-bajnok a kamionosok között.

A gokartsportban több sorozat létezik és több világdöntőt szerveznek, azonban hivatalos, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által szervezett világbajnokság csak egy van. Az FIA gokart-világbajnokság 2022-es kiírását a hétvégén rendezték a Nápoly mellett található Sarnóban. A világbajnokságon a HUMDA Academy három 14 éves fiatal tehetsége Hideg Ádám, Molnár Martin (OK Junior kategória) és Krózser Menyhért (OK kategória) képviselték hazánkat.

Hideg Ádám az ötödik helyről várta a világbajnoki döntő rajtját. Nagyszerű indulással már az első körben a második helyre jött fel, majd körökön keresztül vezette a világbajnokság döntőjét. Parázs küzdelem alakult ki a 17 körös futamon, amely során Ádám volt, hogy az ötödik helyig esett vissza, végül azonban egészen a második pozícióig tört előre, így a világbajnok thaiföldi Enzo Tarnvanichkul mögött ért célba.

– Nagyon jó futam volt, rengetegen gratuláltak, de még most sem tudom felfogni, hogy mi történt velem – mondta az újdonsült világbajnoki második helyezett, Hideg Ádám. – Szerencsésen rajtoltam, így már az első kanyarban másodikként fordultam, majd körökön keresztül vezettem is a világbajnoki döntőt. Arra emlékszem, hogy hátranéztem és azt láttam, hogy a teljes mezőny mögöttem jön, ez felejthetetlen élmény volt! Nagyon örülök a világbajnoki második helyezésnek, óriási eredmény ez számomra. Köszönöm a családomnak, a szerelőmnek, az edzőmnek és a HUMDA Academy-nek a felkészítést és a támogatást – nyilatkozta a HUMDA Academy 14 éves versenyzője, akinek a vasárnapi szenzációs eredményéért a hatalmas serleg mellett egy iskolai pihenőnap volt a jutalma, így kedden kezdi el gimnáziumi tanulmányait a sporttörténelmi eredményt elérő tehetség.

Molnár Martin idei egyik legjobb formáját hozta a hétvégén, a negyedik helyről rajtolt, azonban többször kilökték, vesztett néhány pozíciót, de hősies küzdelem eredményeként a nyolcadik helyen intették le. Az OK kategóriában induló Krózser Menyhért eseménydús döntőn van túl, folyamatos pozíciókért való csatározás és számtalan előzés jellemezte futamát, amelyet pozitívan értékelt.

– Bátran nevezhetjük történelminek a hétvégi sikereket. Soha nem állt még magyar versenyző az FIA gokart-világbajnokság dobogóján, sőt, mindegyik hétvégi eredmény felülmúlta az addigi legjobb magyar helyezéseket. Fényes jövő áll a hazai autó-motorsport előtt, vannak tehetségeink, akik korosztályukban a világ élvonalába tartoznak. A HUMDA Academy tehetségkutató- és utánpótlásnevelési rendszer feladata, hogy támogatásunkkal előre mozdítsuk ezeknek a fiataloknak a karrierjét, hogy magasabb szintű bajnokságokban, vagy professzionálisabb körülmények közt koncentrálhassanak a versenyzésre.  Az FIA gokart-világbajnokságon jeleskedő versenyzők jó úton halandnak afelé, hogy néhány év múlva a legrangosabb nemzetközi sorozatokban, akár a Formula–1-ben szurkolhassunk nekik – emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója.

– Az FIA gokart-világbajnokság a gokart szakág legrangosabb éves rendezvénye, ahol a jövő Formula–1-es versenyzői vitézkednek. A magyarok kitűnő eredményei bizakodásra adnak okot a jövőt illetően. A Sarnóban született sikerek bizonyítják, hogy olyan tehetségek tagjai a HUMDA Academy-nek, akik rendelkeznek azokkal a kvalitásokkal, amelyekkel később nemzetközi szinten is sikeres autóversenyzővé válhatnak. Ha megnézzük az FIA gokart-világbajnokságának OK Junior kategóriájában dobogós helyezést elérő versenyzők névsorát, olyan nagy sikerű autóversenyzőket találunk, mint Max Verstappen, Charles Leclerc, Pierre Gasly, Alexander Albon, vagy Mick Schumacher. Többek között közéjük iratkozott fel a világbajnoki ezüstérmével a HUMDA Academy tagja, Hideg Ádám. A Sodikart gokartgyártó, amelynek gokartjával Ádám versenyzett, kiemelte, hogy legutóbb egy azóta futamgyőztes Formula–1-es versenyzővel, a francia Pierre Gasly-val voltak képesek ekkora sikert elérni a világbajnokságon. Ádám, Martin és Menyhért sikerei hatalmas büszkeséggel töltenek el minket és nagyszerű példaként szolgálhatnak a jövő magyar versenyzői számára – tette hozzá Őry Kornél, a HUMDA Zrt. sport- és közlekedésbiztonsági igazgatója.

A közleményhez kapcsolódó képek innen tölthető le:

https://drive.google.com/drive/folders/1byG1SgyzQfI1gFHl_WLQZ_vQnSIwGzcB?usp=sharing

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. a szektor szereplőit összefogva és velük szoros együttműködésben részt vesz a hazai autó- és motorsportszakma koordinálásában. Az Ügynökség HUMDA Green néven koordinálja az elektromos meghajtású közlekedési eszközök támogatási rendszerét és a Zöld Busz Programot Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkárának együttműködésével. A HUMDA Zrt. emellett közreműködik a hazai közlekedéskultúra és közlekedésbiztonság fejlesztésében. A hazai mérnökképzés, illetve a környezetkímélőbb technológiák népszerűsítése mellett gazdaságfejlesztési és sportdiplomáciai feladatokat is ellát a magyarországi mobilitási piac meghatározó szereplője. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) 100%-os tulajdonában lévő társaság újragondolja és megerősíti Magyarország szerepét az átalakuló mobilitás korszakában. kommunikacio@humda.hu