Kaposváron folytatódik a Zöld Busz Program Mintaprojektje

Kaposvár, 2023. május 4. – A HUMDA Zrt. Zöld Busz Program Demonstrációs Mintaprojektjében egy héten át elektromos meghajtású buszt tesztelnek Kaposváron. A Mercedes-Benz eCitaro elektromos autóbusz a megyeszékhely minden vonalán közlekedik a hét folyamán, csaknem kétezer kilométert tesz meg a városban és naponta mintegy 500 utas tapasztalhatja meg a helyszíni kibocsátástól mentes közösségi közlekedés élményét.

A kétajtós jármű egy harmadik generációs lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid, NMC3 akkumulátorcsomagból nyeri az energiát. Ennek az energiasűrűsége mintegy 50 százalékkal nagyobb, mint ez előző típusé. A hat darab nagyfeszültségű akkupakk; egyenként 98,1 kWh kapacitású, összesen 590 kWh a névleges kapacitás és 468 kWh a használható energia. A két ZF AVE 130, kerékagy közelében elhelyezett elektromotor csúcsteljesítménye darabonként 125 kW, a forgatónyomatékuk maximuma 485 Nm. Az eCitaro második ajtajában kihajtható rámpa kapott helyet, a szintszabályozás elektropneumatikus és térdeplés funkcióval is rendelkezik. Az utastérbe 13 USB-csatlakozó is került, az utastájékoztatásról bent egy TFT-monitor, kívül pedig három LED mátrix-kijelző gondoskodik.
A Kaposváron közlekedő Mercedes-Benz eCitaro napszakonként eltérő vonalakon közlekedik, az egyhetes, május 9. keddig tartó demonstrációs mintaprojekt során minden egyes vonalon lehet vele találkozni. Az autóbusz egyszerre 85 fő befogadására alkalmas, közülük 29-en ülve utazhatnak. A környezetkímélő busz ezúttal is díjmentesen próbálható ki, menetrendje a Kaposbusz honlapján érhető el.

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinált Zöld Busz Program Demonstrációs Mintaprojekt célja, hogy a települések és az üzemeltetők is hasznos tapasztalatokat szerezzenek az elektromos meghajtású autóbuszok működtetéséről. A tiszta és csendes járművek forgalomba állítása szemléletformálási célokat is szolgál.

A közleményhez kapcsolódó képek innen tölthetők le:
https://drive.google.com/drive/folders/1MOsDmmc3kvD2lbcVM29WTOQAYfSMWXRW 

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. a szektor szereplőit összefogva és velük szoros együttműködésben részt vesz a hazai autó- és motorsportszakma koordinálásában. Az Ügynökség HUMDA Green néven koordinálja az elektromos meghajtású közlekedési eszközök támogatási rendszerét és a Zöld Busz Programot Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára együttműködésével. A HUMDA Zrt. emellett közreműködik a hazai közlekedéskultúra és közlekedésbiztonság fejlesztésében. A hazai mérnökképzés, illetve a környezetkímélőbb technológiák népszerűsítése mellett gazdaságfejlesztési és sportdiplomáciai feladatokat is ellát a magyarországi mobilitási piac meghatározó szereplője. A győri Széchenyi István Egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány tulajdonában lévő társaság újragondolja és megerősíti Magyarország szerepét az átalakuló mobilitás korszakában. kommunikacio@humda.hu