Ingyenes programok az egész családnak a HUMDA Zöld Életre Valók roadshow-n Debrecenben

Debrecen, 2024. március 7. – A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Életre Valók komplex e-mobilitási roadshow debreceni állomásán vasárnapig számos közlekedésbiztonsági, elektromobilitási és interaktív programon vehet részt az egész család. Az eseményhez kapcsolódóan csütörtökön szakmai workshopot is rendeztek, amelyen elhangzott, hogy az akkumulátorok a jövő energetikai rendszerének nélkülözhetetlen elemei lesznek.

 

Debrecenben a Kossuth téren március 10., vasárnapig várják a szervezők az érdeklődőket óvodás kortól egészen az idős korosztályig. A HUMDA Zöld Életre Valók országos e-mobilitási és technológiai roadshow küldetése az ismeretterjesztés a hidrogén-technológiáról, az energiatárolásról és az elektromos járművekről, azok előnyeiről, működéséről, illetve környezeti vonatkozásairól.

Papp Viktor önkormányzati képviselő, frakcióvezető elmondta, hogy Debrecen élen jár az elektromobilitásban és felkészül a jövő kihívásaira. – A város hosszú távú programjában kiemelkedő szerepet játszik a közlekedésfejlesztés és a fenntarthatóság. A városban jelenleg 12 elektromos akkumulátoros meghajtású autóbusz közlekedik, amelyeket a HUMDA által koordinált Zöld Busz Programban szereztünk be. A jövőben ennek a buszflottának a bővítését tervezzük – tette hozzá Papp Viktor.

A Zöld Életre Valók roadshow-hoz kapcsolódó szakmai workshopon mondott köszöntőjében Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora kiemelte, hogy az intézmény számára stratégiai fontosságú terület a mobilitás és a kapcsolódó járműipar, amelynek hatékony támogatását évek óta az egyetemi szakemberekből és iparági partnerekből álló műszaki-informatikai kabinet segíti. – A Debreceni Egyetemre a megfelelő kvalitású szakemberképzés mellett a technológiai fejlesztések és kutatások területén is számíthatnak a városba érkező járműipari cégek. Az intézmény több karán foglalkoznak a mobilitáshoz kapcsolódó kutatási projektekkel – az alternatív meghajtási technológiáktól és új típusú akkumulátoroktól az autonóm járműveken át az okosvárosokig. A terveink között szerepel egy akkumulátor kutatóintézet létrehozása, amely az ipari folyamatok indikátorai alapján technológiai támogatást tud nyújtani a gyártóknak – jelentette be Prof. Dr. Szilvássy Zoltán rektor.

Dr. habil. Kun Róbert vegyész, kutató, a Magyar Akkumulátor Szövetség K+F+I munkacsoportjának vezetője kiemelte, hogy az akkumulátorok a jövő energetikai rendszerének nélkülözhetetlen elemei lesznek, valamint, hogy a globális dekarbonizációs törekvések, mely mind a mobilitást, mind az energetikai szektort érintik, nem valósíthatók meg sikeresen az elektrokémiai energiatárolás, azaz az az akkumulátorok széleskörű felhasználása nélkül.

Debrecen Polgármesteri Hivatal Zöldterületi Osztályának ökomenedzsere, Ulveczki Csaba, a Fenntarthatóság a levegőminőség tükrében című előadásában a HungAIRy LIFE integrált projekt városban megvalósuló pilot projektjét ismertette. Az előadáson a lakossági fűtés, a közlekedés, az ipar, az égetés és a szálló por okozta egészségügyi problémák kerültek szóba, illetve a közlekedés levegőre gyakorolt pozitív hatása az elektromobilitás jegyében.

– A jövő megoldásai, technológiái már köztünk járnak. Ez Debrecenre kiemelten igaz, hiszen a városban indult a HUMDA Zöld Busz Program demonstrációs, valamint hidrogén üzemanyagcellás mintaprojektje is. A Zöld Életre Valók roadshow szemléletformáló programjait is itt kezdtük el idén. Debrecen élen jár abban, hogy egy társadalmi összefogással sikereket érjen el a fenntarthatóság területén. A jövőnk egyik fő kihívása az egyéni mobilitási mix megtalálása lesz, ebben pedig nagy szerepet játszik a város, hiszen nem mindegy, hogy milyen megoldásokat kínál a lakosság számára a közösségi közlekedésben. Szeretettel várunk minden helyi családot a főtéren, hogy edukatív és interaktív módon ismerkedhessenek meg a jövő megoldásaival – hangsúlyozta Weingartner Balázs, a HUMDA igazgatóságának elnöke.

A roadshow-n a technológiai bemutatók mellett az érdeklődők többek között gokartszlalomban tehetik próbára tudásukat. A HUMDA közkedvelt Road Safety közlekedésbiztonsági programjának a tudatos közlekedővé formálás a célja. Ezek mellett az egész családot elektromos busz és e-autó kiállítás is várja, valamint e-rollereket is ki lehet próbálni Debrecen központjában. Egy VR-szemüvegen számos, a zöld mobilitáshoz kapcsolódó virtuális „kiállítást” lehet megnézni, az energiatárolási megoldások iránt érdeklődők pedig egy interaktív falon találhatnak meg minden lényeges információt a korszerű technológiákról. A roadshow-hoz kapcsolódó programok csütörtökön és pénteken 9 és 17 óra között, szombaton és vasárnap pedig 9 és 18 óra között tartanak nyitva.

Az országjárás következő helyszíneiről és az időpontokról a roadshow honlapján, a zoldeletrevalok.hu oldalon, valamint a HUMDA felületein lehet tájékozódni.

 

A közleményhez kapcsolódó képek innen tölthetők le:

https://drive.google.com/drive/folders/1HXEvvVLud-_GjOoiqx5DSS5ocIkA1u7y

 

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. HUMDA Green néven koordinálja az elektromos meghajtású közlekedési eszközök támogatási rendszerét és a Zöld Busz Programot Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára együttműködésével. Az Ügynökség részt vesz a Nemzeti Hidrogénstratégia 2030 megvalósításában, közreműködik a hazai közlekedéskultúra és közlekedésbiztonság fejlesztésében, a hazai mérnökképzés, illetve a környezetkímélőbb technológiák népszerűsítése mellett gazdaságfejlesztési és sportdiplomáciai feladatokat is ellát. A HUMDA a szektor szereplőit összefogva és velük szoros együttműködésben részt vesz a hazai autó- és motorsportszakma koordinálásában. A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó társaság újragondolja és megerősíti Magyarország szerepét az átalakuló mobilitás korszakában. kommunikacio@humda.hu