Ingyenes családi programok a HUMDA Zöld Életre Valók roadshow szegedi állomásán

Szeged, 2024. április 18. – A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Életre Valók komplex e-mobilitási roadshow szegedi állomásán április 18. és 21. között számos közlekedésbiztonsági, elektromobilitási és interaktív programon vehet részt az egész család. Az eseményhez kapcsolódóan csütörtökön szakmai workshopot is rendeztek, amelyen elhangzott, hogy ez elmúlt években megemelkedett környezetterhelés hatásainak mérsékléséhez a fosszilis energiaforrásokról a zöld energiára kell átállnunk.

 

A Szeged Pláza parkolójában csütörtöktől vasárnapig várják a szervezők az érdeklődőket óvodás kortól egészen az idős korosztályig. A HUMDA Zöld Életre Valók országos e-mobilitási és technológiai roadshow küldetése az ismeretterjesztés a hidrogén-technológiáról, az energiatárolásról és az elektromos járművekről, azok előnyeiről, működéséről, illetve környezeti vonatkozásairól.

– A világ egyik legnagyobb elektromos autó-gyártója, a BYD Szegeden hozza létre Kelet-Európa legnagyobb autógyárát. A jövő mobilitásában nagy szerepet kap majd az elektromos hajtás, amit érdemes minél több emberrel megismertetni. Ezért is fontos az a zöld szemléletformálás, amit a HUMDA a Zöld Életre Valók programjával elhozott a városba – hangsúlyozta Mihálffy Béla országgyűlési képviselő a szakmai workshopon elhangzott köszöntőjében.

– Néhány évtizede még a troli jelentette az elektromos hajtást, most pedig világszerte sok millió akkumulátoros és hibrid járművet adnak el, köztük autóbuszokat is. Ezekkel jelentősen csökken a helyi kibocsátás és a szálló por mennyisége, így javul az életminőség, főleg a belvárosokban. Szeged autóállománya néhány év alatt 30 százalékkal emelkedett, így nemcsak a forgalom, hanem a környezetterhelés is emelkedett. Ahhoz, hogy ennek hatásait mérsékeljük, a fosszilis energiaforrásokról a zöld energiára kell átállnunk – fűzte hozzá Fülöp László polgármester jelölt a köszöntőjében.

– Az Energia21 kezdeményezést azért hoztuk lére, hogy olyan komplex kérdésekben segítsünk gondolkodni mindenkinek, amelyekben csak összetett válaszok léteznek. Az egész Föld jövőjét figyelembe véve kell meghoznunk az egyéni döntéseket, de a tiszta energiaforrások szegmense is csak egy szűk területe egy rendkívül összetett rendszernek. Bízom benne, hogy a HUMDA roadshow egy fontos, gondolatébresztő kiindulópont lesz és elindul egy olyan diskurzus, amely segít megtalálni a jövő megoldásait a mindennapi életben. Ebben a hidrogén is fontos szerepet kap, Szegeden ezen a területen is zajlanak fejlesztések, hiszen tudomány nélkül nincs megoldás – mondta Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke, az Energia21 alapító tagja köszöntőjében.

– Az új típusú, nagy energiasűrűségű akkumulátorokat egyre szélesebb körben használjuk. Magyarországon jelentősen bővült az elmúlt években az akkumulátoripar, ezek bizonyos problémákra is felhívták a figyelmet. Zalaegerszegen egy olyan tesztközpontot hozunk létre 2025-re, ahol szabványosított módszerekkel vizsgálhatjuk, tesztelhetjük az akkumulátorokat és ezzel növelhetjük a technológiai biztonságot az egész országban – emelte ki Dr. Weltsch Zoltán egyetemi docens a ZalaZONE Akkumulátor Kompetencia Központ képviseletében.

– A szemléletformálás és a szakmai beszélgetések elindítása az elsőleges célja a roadshownak, hiszen a megoldásokat közösen tudjuk csak megtalálni. Az eseményünkön számos eszközön ismerhetik meg a technológiát a fiatalok és az idősebbek is. A roadshow-t az online térben egészíti ki a Zöld Életre Valók kampány, ahol játékos formában, nemcsak mobilitási, hanem számos hétköznapi témában, például étkezési, hulladékgyűjtési és fogyasztási témakörökben kaphat mindenki információkat – mutatott rá Lázár László, a HUMDA kommunikációs vezetője.

A roadshow-n a technológiai bemutatók mellett az érdeklődők többek között gokartszlalomban tehetik próbára tudásukat. A HUMDA közkedvelt Road Safety közlekedésbiztonsági programjának a tudatos közlekedővé formálás a célja. Ezek mellett az egész családot elektromos busz és e-autó kiállítás is várja, valamint e-rollereket is ki lehet próbálni Szegeden. Egy VR-szemüvegen számos, a zöld mobilitáshoz kapcsolódó virtuális „kiállítást” lehet megnézni, az energiatárolási megoldások iránt érdeklődők pedig egy interaktív falon találhatnak meg minden lényeges információt a korszerű technológiákról. A roadshow-hoz kapcsolódó programok péntektől vasárnap tartanak nyitva.

Az országjárás következő helyszíneiről és az időpontokról a roadshow honlapján, a zoldeletrevalok.hu oldalon, valamint a HUMDA felületein lehet tájékozódni.

 

A közleményhez kapcsolódó képek innen tölthetők le:

https://drive.google.com/drive/folders/1hTHdiah0FbihaFmKrkMyTtN-37XrbU6P

 

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. HUMDA Green néven koordinálja az elektromos meghajtású közlekedési eszközök támogatási rendszerét és a Zöld Busz Programot Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára együttműködésével. Az Ügynökség részt vesz a Nemzeti Hidrogénstratégia 2030 megvalósításában, közreműködik a hazai közlekedéskultúra és közlekedésbiztonság fejlesztésében, a hazai mérnökképzés, illetve a környezetkímélőbb technológiák népszerűsítése mellett gazdaságfejlesztési és sportdiplomáciai feladatokat is ellát. A HUMDA a szektor szereplőit összefogva és velük szoros együttműködésben részt vesz a hazai autó- és motorsportszakma koordinálásában. A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó társaság újragondolja és megerősíti Magyarország szerepét az átalakuló mobilitás korszakában. kommunikacio@humda.hu