Ingyenes családi programok a HUMDA Zöld Életre Valók roadshow pécsi állomásán

Pécs, 2024. május 9. – A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Életre Valók komplex e-mobilitási roadshow pécsi állomásán május 9. és 11. között számos közlekedésbiztonsági, elektromobilitási és interaktív programon vehet részt az egész család. Az eseményhez kapcsolódóan csütörtökön szakmai workshopot is rendeztek, amelyen elhangzott, hogy a zöld átállás során a kibocsátáscsökkentési célokat csak átfogóan, minden felhasználási terület hozzájárulásával lehet elérni.

 

A Pécs Pláza parkolójában csütörtöktől vasárnapig várják a szervezők az érdeklődőket óvodás kortól egészen az idős korosztályig. A HUMDA Zöld Életre Valók országos e-mobilitási és technológiai roadshow küldetése az ismeretterjesztés a hidrogén-technológiáról, az energiatárolásról és az elektromos járművekről, azok előnyeiről, működéséről, illetve környezeti vonatkozásairól.

– Az egészséges élet záloga az egészséges környezet, ennek biztosításával tartozunk az utánunk jövő generációknak. Egy olyan időszak következik, ami alapjaiban változtatja majd meg az emberek életet. A siker abban áll, hogyan tudjuk végig vinni a zöldátállást. Az elmúlt hetekben felmértük a pécsi lakosság körében, hogy milyen várost szeretnének majd a jövőben. Ebben külön fejezetet kapott a zöld város és a fenntarthatóság kérdése. Pécs újra iparosítása kiemelten fontos, de csak a környezeti biztonság szem előtt tartásával lehet ezt fenntarthatóan megvalósítani – emelte ki a szakmai workshopon elhangzott köszöntőjében Dr. Csizmadia Péter polgármester jelölt.

– A Párizsi Megállapodás céljainak eléréséhez Pécsnek a jelenlegi 400 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását a felére kellene csökkenteni. Ezt csak komplexen, minden felhasználási terület hozzájárulásával lehet elérni. A hidrogénalapú gazdaság válaszokat adhat a fenntarthatóság jelenlegi kérdéseire. A hidrogén mindenhol elérhető és a segítségével hosszú távon lehet tárolni az energiát. Vannak már gyakorlati példák is a hasznosítására, illetve Pécsett készültek el az úgynevezett Hidrogénház tervei is – mondta előadásában Dr. Háber István önkormányzati képviselőjelölt, mérnök, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karának oktatója.

– Mindannyiunk érdeke, hogy a mindennapokban megbízhatóan és folyamatosan álljon rendelkezésre a villamosenergia, miközben vissza szeretnénk szorítani a fosszilis és növelni a zöldenergia felhasználási arányát az energiamixben. Ehhez az előállított energiát tárolnunk kell, amit akár a hidrogén segítségével is megtehetünk. Ehhez decentralizált energiaellátás kiépítése szükséges, de a jövőben energiaközösségek létrehozásával is javíthatjuk a helyzetet, továbbá, ha a különböző új technológiákat egymás mellett működtetjük – emelte ki Bakk Teodóra Diána, a Pécsi Tudományegyetem Hidrogénközpontjának operatív igazgatója.

– A HUMDA és Pécs kapcsolata nem újkeletű, a Zöld Busz Programban például igazán sikeresnek mondható a várossal való együttműködés. Magyaraország átállása a zöldenergiára nem megy energiatárolás vagy közös és strukturált gondolkodás, együttműködés nélkül. A HUMDA Zöld Életre Valók címen roadshow-t is indított, amelynek célja, hogy mindenkinek megmutassa a zöld átállás jelentőségét – mutatott rá dr. Mészáros Virág, a HUMDA vezérigazgatója a workshopon, melynek szakmai programját az Energia21 kezdeményezéssel közösen állította össze az Ügynökség.

A roadshow-n a technológiai bemutatók mellett az érdeklődők gokartszlalomban tehetik próbára tudásukat, a HUMDA közkedvelt Road Safety közlekedésbiztonsági programjának pedig a tudatos közlekedővé formálás a célja. Ezek mellett az egész családot elektromos busz és e-autó kiállítás is várja, valamint egy VR-szemüvegen számos, a zöld mobilitáshoz kapcsolódó virtuális „kiállítást” lehet megnézni, az energiatárolási megoldások iránt érdeklődők pedig egy interaktív falon találhatnak meg minden lényeges információt a korszerű technológiákról.

Az országjárás következő helyszíneiről és az időpontokról a roadshow honlapján, a zoldeletrevalok.hu oldalon, valamint a HUMDA felületein lehet tájékozódni.

 

A közleményhez kapcsolódó képek innen tölthetők le:

https://drive.google.com/drive/folders/1P9eQEQ0umfIW80SIFIAG2e0RVmkZd71g

 

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. HUMDA Green néven koordinálja az elektromos meghajtású közlekedési eszközök támogatási rendszerét és a Zöld Busz Programot Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára együttműködésével. Az Ügynökség részt vesz a Nemzeti Hidrogénstratégia 2030 megvalósításában, közreműködik a hazai közlekedéskultúra és közlekedésbiztonság fejlesztésében, a hazai mérnökképzés, illetve a környezetkímélőbb technológiák népszerűsítése mellett gazdaságfejlesztési és sportdiplomáciai feladatokat is ellát. A HUMDA a szektor szereplőit összefogva és velük szoros együttműködésben részt vesz a hazai autó- és motorsportszakma koordinálásában. A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó társaság újragondolja és megerősíti Magyarország szerepét az átalakuló mobilitás korszakában. kommunikacio@humda.hu