Ingyenes családi programok a HUMDA Zöld Életre Valók roadshow dunaújvárosi állomásán

Dunaújváros, 2024. május 30. – A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Életre Valók komplex e-mobilitási roadshow dunaújvárosi állomásán május 30. és június 1. között számos közlekedésbiztonsági, elektromobilitási és interaktív programon vehet részt az egész család. Az eseményhez kapcsolódóan csütörtökön szakmai workshopot is rendeztek, amelyen elhangzott, hogy a zöld energia tárolása kapcsán megkerülhetetlen a modern akkumulátortechnológia.

 

A Dunaújvárosi Egyetem A és P épülete közötti parkolóban csütörtöktől szombatig várják a szervezők az érdeklődőket óvodás kortól egészen az idős korosztályig. A HUMDA Zöld Életre Valók országos e-mobilitási és technológiai roadshow küldetése az ismeretterjesztés a hidrogén-technológiáról, az energiatárolásról és az elektromos járművekről, azok előnyeiről, működéséről, illetve környezeti vonatkozásairól.

– A Dunaújvárosi Egyetem komoly anyagtudományi ismeretet gyűjtött össze az elmúlt évtizedetekben, ennek kulcsszerepe lesz a jövő technológiai megoldásainak kidolgozásában. Ezért is bízunk abban, hogy olyan új kutatásfejlesztési irányokat nyithat meg a mai, Zöld Életre Valók workshop, amely összekapcsolódik a Dunaújvárosi Egyetem munkájával és az itt felhalmozott anyagtudományi ismeretek hasznosításának lehetőségeit jobban megismerhetjük – emelte ki Dr. Pázmán Judit, a Dunaújvárosi Egyetem tudományos és kutatási rektorhelyettese a szakmai workshopon elhangzott köszöntőjében.

– Dunaújváros a nehéziparról ismert és bízunk benne, hogy néhány éven belül már high-tech nehézipar lesz a városban, amelyhez a HUMDA partnersége elengedhetetlen. Elkötelezettek vagyunk a zöld technológiák területén, mi is úgy tervezzük a jövőnket, hogy zöld, elektromos meghajtású autóbuszok közlekedhetnek itt a városban. A HUMDA-val emellett számos más programot is tervezünk, például közös közlekedésbiztonsági eseményeket – mutatott rá, Magyar András, polgármester jelölt köszöntőbeszédében.

– A zöld és élhető Magyarországnak része, ha a 21. századi megoldásokat alkalmazva fenntarthatóan közlekedünk és élünk a mindennapjainkban. Hazánk kormánya elkötelezett, hogy a század közepére klímasemlegessé váljon az ország, ami jelentős beruházást igényel a zöld energetikában. Évente a nemzeti jövedelem 2-3 százalékát kell az átállásra fordítani, aminek kulcsterülete a villamosenergia-szektor zöldítése. Tiszta megoldásokkal kell kiváltani azokat az energiahordozókat, amelyek a legtöbb problémát okozzák kibocsátási szempontból. 2050 körül belső égésű motorral szerelt autókat talán csak a múzeumokban láthatunk majd. Ahhoz, hogy nagy mennyiségben tudjuk zöld villamosenergiát használni a jövőben kulcsfontoságú az energiatárolás, amelyen belül a modern akkumulátortechnológia megkerülhetetlen. Hazánk jó úton jár, a tervek szerint 2030-ra a második legnagyobb akkumulátoripari központtá válhatunk Európában – hangoztatta Dr. Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség Ügyvezetője, az Energia21 képviselője előadásában.

– Az energetikai átállás alapján fontos, hogy óvjuk a környezetünket, amit a megújuló energiák alkalmazásával tudunk megtenni. Az akkumulátorok, ma már a hétköznapjainkhoz tartoznak, a mobiltelefonoktól kezdve számos olyan ezközt használunk nap, mint nap, amelyekben akkumulátor található. A zalaegerszegi kompetencia-központban teszteljük a modern eszközöket és azt tudjuk biztosítani, hogy ha azokat jól használjuk, akkor egy tiszta és kényelmes környezetet biztosíthatnak számunkra. A központ várhatóan jövő év végére készül el – tette hozzá Dr Weltsch Zoltán, egyetemi docens előadása a ZalaZONE Akkumulátor Kompetencia Központ képviseletében.

– Változás és fejlődés ott elérhető el, ahol a modern gondolatok befogadására felkészültek, Dunaújváros egy ilyen hely. A fenntartható világban nagyon izgalmas kihívások várnak ránk. A karbonsemlegesség akkor érhető el, ha az üzletileg is kivitelezhető, ehhez jó technológiai megoldások kellenek. A HUMDA hisz benne, hogy a zöldenergia a jövő és azt a mindennapjaink részéve tudjuk tenni. A mobilitást nem önmagában kell nézni, hanem egy komplex rendszer részeként kell vizsgálni, mi ebben az egész rendszerben keressük a jó megoldásokat. Ezért is indítottuk el a hidrogén üzemanyagcellás autóbuszok országos roadshowját. Minden helyi karbonsemleges megoldás egyben globális megoldás is – mondta Dr. Mészáros Virág, a HUMDA vezérigazgatójának záróbeszédében.

A roadshown a technológiai bemutatók mellett az érdeklődők többek között gokartszlalomban tehetik próbára tudásukat. A HUMDA közkedvelt Road Safety közlekedésbiztonsági programjának a tudatos közlekedővé formálás a célja. Ezek mellett az egész családot elektromos busz és e-autó kiállítás is várja, valamint e-rollereket is ki lehet próbálni Dunaújvárosban. Egy VR-szemüvegen számos, a zöld mobilitáshoz kapcsolódó virtuális „kiállítást” lehet megnézni, az energiatárolási megoldások iránt érdeklődők pedig egy interaktív falon találhatnak meg minden lényeges információt a korszerű technológiákról. A roadshow-hoz kapcsolódó programok szerdától péntekig tartanak nyitva.

Az országjárás következő, záró helyszíne Budapest lesz. További információkat a roadshow honlapján, a zoldeletrevalok.hu oldalon, valamint a HUMDA felületein lehet találni.

 

A közleményhez kapcsolódó képek innen tölthetők le:

https://drive.google.com/drive/folders/1QsMxzsI8kd3z4Uua2l6y5j8smYMqeHB7

 

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. HUMDA Green néven koordinálja az elektromos meghajtású közlekedési eszközök támogatási rendszerét és a Zöld Busz Programot Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára együttműködésével. Az Ügynökség részt vesz a Nemzeti Hidrogénstratégia 2030 megvalósításában, közreműködik a hazai közlekedéskultúra és közlekedésbiztonság fejlesztésében, a hazai mérnökképzés, illetve a környezetkímélőbb technológiák népszerűsítése mellett gazdaságfejlesztési és sportdiplomáciai feladatokat is ellát. A HUMDA a szektor szereplőit összefogva és velük szoros együttműködésben részt vesz a hazai autó- és motorsportszakma koordinálásában. A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó társaság újragondolja és megerősíti Magyarország szerepét az átalakuló mobilitás korszakában. kommunikacio@humda.hu