Három futamgyőzelem és egy negyedik hely a Hungarian Motorsport Academy által támogatott Révész Racing hétvégi Eb-mérlege

Budapest, 2023. augusztus 28. – Továbbra is tartja nagyszerű formáját Kiss Norbert, a Révész Racing címvédő és négyszeres Európa-bajnok versenyzője. A kamion Európa-bajnokság csehországi, Mostban rendezett hétvégéjén szinte hibátlan teljesítményt nyújtott, a négy futamból hármat is sikerült megnyernie a változó időjárási körülmények ellenére is.

AUTÓSPORT

Több mint egy hónapnyi szünet után folytatódtak a gyorsasági kamion Eb versenyei, aminek első fele kiválóan sikerült a címvédő számára. A nürburgringi verseny volt az utolsó a nyári szünet előtt, és bár futam nem volt az elmúlt hetekben, a Hungarian Motorsport Academy (HMA) által támogatott Révész Racing nem unatkozott. Nagy menetelésre készülnek, miután öt hét alatt négy versenyhétvégét is lebonyolítanak majd a bajnokságban. Hétvégén a csehországi Mostban kezdődött a sorozat, ami nagyszerűen sikerült a csapat számára. Szombaton Kiss a szezon kilencedik időmérőjét is megnyerte, így az élről rajtolhatott az első futamban, amit csaknem nyolc másodperces előnnyel nyert meg. A második futamot egy nagyobb baleset miatt félbeszakították, de az újraindítás után Norbinak sikerült kimaradnia az ütközésekből, és egy 4. helyet szereznie.

A vasárnapi nap még jobban sikerült számukra, a harmadik futamot –mely az első volt vasárnap– magabiztosan, csaknem 11 másodperces előnnyel nyerte meg Norbi. A fordított rajtrácsos délutáni utolsó futamon a zuhogó eső nem segítette a versenyzők helyzetét, ennek ellenére a szombathelyi pilóta a 8. helyről rajtolva sorra hagyta le ellenfeleit, és ebben a futamban is 1. helyen intette le a kockás zászló. A magyar Eb-címvédő így a csehországi állomáson tovább növelte előnyét az összetettben, a sorozat két hét múlva a belgiumi Zolderben folytatódik.

 

MOTORSPORT

Három versenyző képviselte a HMA színeit a hétvégén: Katona Áron a németországi ADAC MX Masters-en, Liszka Roland a Magyar Enduro Bajnokságon, Surányi Balázs pedig az Osztrák Supermoto Bajnokság versenyein vett részt.

Katona Áron a 3. rajthelyre kvalifikálta magát a sorozat egyik legnehezebb pályáján, az első futamban pedig egy kisebb bukás után a 9. helyen zárt. A második futamban Áron nagyszerűen motorozott a 85 köbcentisek között, stabilan tartotta az előnyét a futam nagy részében, az aktuális holland világbajnokkal körökön keresztül harcolva. Az utolsó körben a lekörözött versenyzők feltartották Áront, aki így kibillent az egyensúlyából, és ez a pillanat elég volt a holland világbajnoknak, hogy megelőzze, így Áron végül a 2. helyen fejezte be a második futamot. A harmadik futam sajnos nem indult jól számára, miután egy bukás miatt jócskán lemaradva a többiektől kezdhette meg a felzárkózást, végül a 18. pozícióban zárta az utolsó futamot. A három futam eredményei alapján Áron a 8. helyen fejezte be a hétvégét, a bajnokság összetett állásában viszont továbbra is tartja a 3. helyét.

Liszka Roland a Magyar Enduro Bajnokság 7.-8. fordulóján vett részt, a szlovákiai Gelnicán. Kiváló tapasztalatszerzés volt a számára, hogy Szlovákia legjobb motorosaival versenyezhetett együtt, a szombati, és a vasárnapi napon is sikerült megnyernie a magyar értékelést, vasárnap pedig szlovák-magyar abszolút értékelésben is övé lett az elsőség.

Surányi Balázs Csehország után most Ausztria felé vette az irányt, hogy az S3 Junior kategóriában felvegye a harcot az Osztrák Supermoto bajnokság legjobbjaival. Az időmérésen a 2. lett, és az első futamban is ebben a pozícióban zárt. A második futamban sikerült az első kör végén az élre állnia, és pár körig megtartania a vezető pozíciót, de végül itt is meg kellett elégednie a dobogó második fokával.

Nyolc autó- és motorsport szakágban 29 versenyző támogatásával folytatódik 2023-ban a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által tavaly létrehozott Hungarian Motorsport Academy utánpótlásnevelési rendszer. A HUMDA emellett egy versenycsapatot, valamint a Magyar Nemzeti Autósport Szövetséget és a Magyar Motorsport Szövetséget is támogatja. A kiválasztást Michelisz Norbert, a túraautó világkupa 2019-es bajnoka és Talmácsi Gábor, a MotoGP-sorozat 2007-es világbajnoka irányította. A támogatási rendszer feladata előremozdítani a fiatal versenyzők karrierjét, hogy magasabb szintű bajnokságokban, professzionálisabb körülmények közt koncentrálhassanak a versenyzésre. academy@humda.hu