Elektromos meghajtású csuklós busz közlekedik a fővárosban a Zöld Busz Programban

Budapest, 2023. augusztus 2. – A HUMDA Zrt. Zöld Busz Program Demonstrációs Mintaprojektjében egy újabb elektromos meghajtású busztípust tesztelnek Budapesten. 2023. augusztus 2-től 11-ig az Arrivabus üzemeltetésében közlekedő MAN Lion’s City 18 E típusú négyajtós csuklós elektromos autóbuszt próbálhatják ki az utasok a BKK 8E vonalán, amely a sűrű beépítettségű belvárost és hegyvidéki területet is érint. 

A 18 méter hosszú autóbusz 130 fő befogadására képes. A 640 kWh kapacitású nikkel-mangán-kobalt (NMC) akkumulátor-csomag egy töltéssel 350 kilométeres távolság megtételére képes a gyári adatok szerint. A jármű szabványos egyenáramú (DC) CCS-Type2-es csatlakozón keresztül lehet töltető legfeljebb 150 kW teljesítménnyel, mely 4 óra alatt képes teljesen feltölteni a járművet. A motor csúcsteljesítménye 320 kW.

A mintaprojektek, így a budapesti demonstráció során is olyan üzemeltetési tapasztalatokat szerez a HUMDA, amelyek a jövőbeni beruházásoknál nélkülözhetetlenek, másrészt ezek kiváló háttéranyagot biztosítanak az elektromobilitással kapcsolatos jövőbeni döntések megalapozására. A hazai közösségi közlekedés járműállományának megfelelő ütemben történő modernizálódása hozzájárul a klímacélok eléréshez. A Zöld Busz Programban eddig több mint száz elektromos meghajtású autóbuszt adtunk át a budapesti agglomerációban és vármegyeszékhelyeken.

A közleményhez kapcsolódó képek innen tölthetők le:
https://drive.google.com/drive/folders/1sap2mUnP8n6Lsu_FFWJbROjDphQPo10k 

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. a szektor szereplőit összefogva és velük szoros együttműködésben részt vesz a hazai autó- és motorsportszakma koordinálásában. Az Ügynökség HUMDA Green néven koordinálja az elektromos meghajtású közlekedési eszközök támogatási rendszerét és a Zöld Busz Programot Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára együttműködésével. A HUMDA Zrt. emellett közreműködik a hazai közlekedéskultúra és közlekedésbiztonság fejlesztésében. A hazai mérnökképzés, illetve a környezetkímélőbb technológiák népszerűsítése mellett gazdaságfejlesztési és sportdiplomáciai feladatokat is ellát a magyarországi mobilitási piac meghatározó szereplője. A győri Széchenyi István Egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány tulajdonában lévő társaság újragondolja és megerősíti Magyarország szerepét az átalakuló mobilitás korszakában. kommunikacio@humda.hu