Ausztriában nyert bajnoki futamokat a Hungarian Motorsport Academy által támogatott Katona Áron és Zsigovits Norbert

Budapest, 2023. augusztus 14. – Összesen négy ifjú versenyző képviselte a Hungarian Motorsport Academy (HMA) színeit az elmúlt hétvégén, közülük ketten is győzelemmel térhettek haza Ausztriából. Katona Áron motokrosszban, Zsigovits Norbert pedig a superenduro szakágban ért el kiemelkedő sikereket, miközben Zanócz Noel értékes Eb-pontokat gyűjtött Svédországban.

MOTORSPORT

Utolsó előtti fordulójához érkezett Svédországban a Motokrossz Európa-bajnokság az EMX125-ös géposztályban. A bajnokság egyedüli magyar résztvevőjeként Zanócz Noel is rajthoz állt a nívós mezőnyben azzal a céllal, hogy jó pár gyári versenyzőt újfent maga mögé utasítson. A kvalifikáción csoportjában a 7.  leggyorsabb volt, majd szombaton következett az első futam. Noel nagyon jól versenyzett, és idei legjobb eredményét beállítva a nagyszerű 6. helyen ért célba. Vasárnapon az éjszakai esőzésnek köszönhetően szinte sártengerré változott a pálya. Noelnek végül nem sikerült befejeznie a futamát, de 15 bajnoki pontot gyűjtve továbbra is őrzi az összetettben a 9. helyét.

Az ausztriai Mehrnbachban rendezték az Osztrák Motokrossz-bajnokság soron következő futamait. A HMA színeiben Katona Áron és Técsi László Márk indult. Katona számára az MX85-ben nem okozott gondot a 38 fős mezőnyben a tisztes helytállás, a kvalifikációt toronymagasan megnyerve, az első futamon rajt-cél győzelmet szerzett, több mint egy perccel megelőzve a teljes mezőnyt. A második futam rajtjánál Áron visszacsúszott a negyedik pozícióba, de három kör elteltével már újra az élre állt, és nem is engedte ki a kezéből a győzelmet. Áron jelenleg a bajnokság második helyén áll 3 pont lemaradásban úgy, hogy nem tudott idén elindulni minden osztrák bajnoki fordulón.

Técsi László Márk az Open kategóriában tehette próbára magát. A kvalifikáción a 6. lett, majd az első futamban sikerült hat pozíciót javítania a rajt után, így a 10. helyen intette le a kockás zászló. A második futam még jobban alakult a számára, a rajt is jobban sikerült, így ezúttal a 7. helyen fejezte be a versenyt, összesítésben pedig a 8. helyen zárta a hétvégét.

Zsigovits Norbertnek is Ausztriában érte el a sikereket, miután az Osztrák Superenduro-bajnokság újabb futamán sikerült nyernie, csak úgy, mint a múltkor. Egy igazán lendületes, technikás pálya várt ezúttal Norbertre, aki sikerrel vette az akadályokat és sikerült az időmérőt, a csoportfutamot, és a finálét is megnyernie osztrák vetélytársai előtt. Ezek a versenyek rendkívül jól szolgálják a felkészülést a Superenduro-világbajnokság novemberben kezdődő szezonjára, amelyen a tervek szerint a Hungarian Motorsport Academy versenyzője is rajthoz áll.

Nyolc autó- és motorsport szakágban 29 versenyző támogatásával folytatódik 2023-ban a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által tavaly létrehozott Hungarian Motorsport Academy utánpótlásnevelési rendszer. A HUMDA emellett egy versenycsapatot, valamint a Magyar Nemzeti Autósport Szövetséget és a Magyar Motorsport Szövetséget is támogatja. A kiválasztást Michelisz Norbert, a túraautó világkupa 2019-es bajnoka és Talmácsi Gábor, a MotoGP-sorozat 2007-es világbajnoka irányította. A támogatási rendszer feladata előremozdítani a fiatal versenyzők karrierjét, hogy magasabb szintű bajnokságokban, professzionálisabb körülmények közt koncentrálhassanak a versenyzésre. academy@humda.hu