A Zöld Busz Programban szerződéses járat szállít munkásokat Hatvan környékén

Hatvan, 2023. június 12. – A HUMDA Zrt. Zöld Busz Program Demonstrációs Mintaprojektjében egy Mercedes-Benz eCitaro autóbusz elővárosi és helyközi közlekedésben szállítja a Rosenberger Kft. dolgozóit június 9-13. között. A Horváth Rudolf Intertransport Kft. üzemeltetésben közlekedő elektromos autóbuszban harmadik generációs lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid, NMC3 akkupakk biztosítja az energiát.

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. demonstrációs mintaprojektjeiben már számos alkalommal vett részt a közösségi közlekedésben a Mercedes-Benz eCitaro típus a fővárosban és több vármegyeszékhelyen is. A Heves vármegyei Hatvan környékén június 9-től 13-ig tartó demonstrációs mintaprojekten nem egy közösségi közlekedési vállalat, hanem egy magáncég, a szerződéses járatokat is üzemeltető Horváth Rudolf Intertransport Kft. tesztelni a járművet. Az elektromos autóbusz az eddig megszokott, kizárólag városi vonaljáratok helyett ezúttal elővárosi, és helyközi közlekedésben is bizonyítja, hogy optimális megoldást nyújthat a helyszíni zéróemissziós közlekedést preferálók számára.

Az autóbusz harmadik generációs lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid, NMC3 akkumulátorcsomagból nyeri az energiát. Ennek az energiasűrűsége mintegy 50 százalékkal nagyobb, mint ez előző típusé. A hat darab nagyfeszültségű akkupakk; egyenként 98,1 kWh kapacitású, összesen 590 kWh a névleges kapacitás és 468 kWh a felhasználható energia. A két ZF AVE 130, kerékagy közelében elhelyezett elektromotor csúcsteljesítménye darabonként 125 kW, a forgatónyomatékuk maximuma 485 Nm. Az eCitaro második ajtajában kihajtható rámpa kapott helyet, a szintszabályozás elektropneumatikus és térdeplés funkcióval is rendelkezik. Az utastérbe 13 USB-csatlakozó is került, az utastájékoztatásról bent egy TFT-monitor, kívül pedig három LED mátrix-kijelző gondoskodik.

– Örülünk, hogy a Horváth Rudolf Intertransport Kft. is részt vesz az elektromos Citaro autóbusz tesztelésében. Nem ismeretlen számukra a Mercedes-Benz típus, mivel 2022-ben és 2023-ban összesen húsz Mercedes-Benz Intouro autóbuszt vásároltak dolgozói szállításra cégünktől. Jövőbemutató, hogy a közlekedési vállalatok mellett egyre több magáncég is érdeklődést mutat az elektromobilitás iránt, így bízunk benne, hogy az elektromos tesztbuszunkkal folytatott teszt pozitív eredménye egy új piaci szegmens felé nyithat lehetőséget elektromos járművek alkalmazására – emelte ki Uray Dóra, a Mercedes-Benz autóbuszokat forgalmazó Omnibus Hungária Kft. ügyvezetője.

– A Horváth Rudolf Intertransport Kft. kiemelten fontosnak tartja a környezetvédelmet és a fenntartható közlekedést. Az eCitaro autóbusz tesztelése különleges esemény, büszkék vagyunk rá, hogy mint magáncég, lehetőségünk nyílik részt venni ebben az úttörő projektben. Ez a zöld közlekedésben óriási előrelépés számunkra. Hatvanban és környékén már az első napokban beigazolódott, hogy az elektromos autóbusz ideális választás lehet elővárosi és helyközi közlekedésben is a dolgozók szállításában – emelte ki Buborék Gábor, a Horváth Rudolf Intertransport Kft. üzletág vezető munkatársa.

– A heves vármegyei mintaprojekt kiemelkedik az eddigi demonstrációk sorából, hiszen újra dolgozók szállításával kapcsolatban szerezünk tapasztalatokat. Az első ilyen mintaprojektünket egyébként pont Heves vármegyében szerveztük tavaly ősszel, akkor a Mátrai Erőmű és térségében szállították közreműködésünkkel a dolgozókat. A jövőbeni beruházásoknál lesznek fontosak azok az információk, amelyeket ezekben a napokban szerzünk Hatvan környékén. Küldetésünk, hogy a hazai közlekedés járműállománya megfelelő ütemben modernizálódjon és hozzájáruljon hazánk klímacéljaink eléréshez. A Zöld Busz Programban eddig mintegy száz elektromos meghajtású autóbuszt adtunk át a budapesti agglomerációban és vármegyeszékhelyeken. Külön öröm számunkra, hogy a Horváth Rudolf Intertransport Kft.-vel működhetünk együtt, a vállalkozás a HUMDA Business Club tagja. Az üzleti klub célja, hogy a privát szektor szereplőinek különböző fókuszú együttműködési lehetőségeket kínáljon – mondta Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A közleményhez kapcsolódó kép innen tölthető le:
https://drive.google.com/drive/folders/1lSHGAHrV-5ONk__4CvScQ_4GiorVk4o3 

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. a szektor szereplőit összefogva és velük szoros együttműködésben részt vesz a hazai autó- és motorsportszakma koordinálásában. Az Ügynökség HUMDA Green néven koordinálja az elektromos meghajtású közlekedési eszközök támogatási rendszerét és a Zöld Busz Programot Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára együttműködésével. A HUMDA Zrt. emellett közreműködik a hazai közlekedéskultúra és közlekedésbiztonság fejlesztésében. A hazai mérnökképzés, illetve a környezetkímélőbb technológiák népszerűsítése mellett gazdaságfejlesztési és sportdiplomáciai feladatokat is ellát a magyarországi mobilitási piac meghatározó szereplője. A győri Széchenyi István Egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány tulajdonában lévő társaság újragondolja és megerősíti Magyarország szerepét az átalakuló mobilitás korszakában. kommunikacio@humda.hu 

Kapcsolódó Videó