A Veszprém – Balatonfüred – Balatonalmádi régióban folytatódik a Zöld Busz Program

Balatonfüred, 2023. május 17. – A HUMDA Zrt. Zöld Busz Program Demonstrációs Mintaprojektjében egy elektromos meghajtású buszt tesztelnek a Veszprém – Balatonfüred – Balatonalmádi régióban. Az MAN Lion’s City 12 electric autóbusz akár a 300 km feletti távolságot is meg tud tenni egy feltöltéssel.

A MAN Lion’s City 12 electric típusú autóbusz akkumulátor-kapacitása 480 kWh, mely a Programban résztvevő autóbusz közül a legnagyobb, így a 250, de akár a 300 km feletti távolságok biztonságos megtétele garantált. Korábban a jármű Dunakeszin, Kaposváron és Veszprémben már sikeresen vett részt demonstrációban. Az első két helyszínen, ahol ez a típusú busz közlekedett, összesen 9629 km-t tettek meg a busszal. Kaposváron napi átlagban 173 km-t, míg Veszprémben 160 km-t. A két városban átlagosan 45-50%-os töltöttséggel érkeztek vissza a buszok üzemzárásra, de mikor 220 km körüli távokat tettek meg, akkor is 30% környékén volt.

A tervezett útvonal terepviszonyain a busznak bírnia kell a legalább 13%-os emelkedőt is. A háromajtós busszal egyszerre több mint 80-an utazhatnak. 34 ülőhely, 46 állóhely és 1 mozgáskorlátozott hely található rajta. A Veszprém – Balatonfüred – Balatonalmádi régióban közlekedő MAN Lion’s City 12 electric típusú autóbuszt Veszprémben a V-Busz töltőin töltik, ezeket a Zöld Busz Programban szerezték be. A járat helyközi forgalomban közlekedik, amelyben még nincs tapasztalata a Zöld Busz Programnak, amely azért nyit ebbe az irányba, mert a szolgáltatók a közeljövőben nem csak a helyi közlekedésben terveznek beszerzéseket.

Egy ilyen busz egy hónapban megközelítőleg 486 tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsát ki a dízelmotorral szereltekhez képest. Ezt a mennyiséget 7 kifejlett lombos fa tudja megkötni. A HUMDA Zrt. által rendszerezett adatbázisban egyébként a Demonstrációs Mintaprojektben résztvevő 19 településre és 10 busztípusra (7 szóló, 3 csuklós), több mint 80 ezer, üzemi forgalomban megtett kilométerhez vonatkozó adatok érhetők el.

– Célunk, hogy a régió lakosai testközelből ismerhessék meg a környezetbarát, kibocsátásmentes járműveket. Bízom benne, hogy a helyi lakosság szívesen fogadja az elektromos autóbuszokat és a zöld jövőre való tekintettel egyre több elektromos busz közlekedhet az országban és itt a régióban is. Ezt segíti az is, hogy ezen a járatot ingyenes utazhat mindenki. Ezek hozzájárulnak ahhoz az európai uniós és magyarországi célkitűzéshez, amellyel 2050-re mind az Unió, mind hazánk klímasemleges hellyé válhat, azaz a nettó szén-dioxid-kibocsátás nullára csökkenhet. A Zöld Busz Program Demonstrációs Mintaprojekt keretében eddig 33 helyszínen zajlott le az elektromos meghajtású szóló autóbuszok 1-1 hónapos tesztelése. A mintaprojekteken 8 szóló, 1 midi és 3 csuklós elektromos busztípus közlekedett 16 nagyobb, 25 ezer fő feletti lakossággal rendelkező és 10 kisebb, 25 ezer fő alatti lakosú településen – hívta fel a figyelmet Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára.

Kép: Füred TV

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. a szektor szereplőit összefogva és velük szoros együttműködésben részt vesz a hazai autó- és motorsportszakma koordinálásában. Az Ügynökség HUMDA Green néven koordinálja az elektromos meghajtású közlekedési eszközök támogatási rendszerét és a Zöld Busz Programot Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára együttműködésével. A HUMDA Zrt. emellett közreműködik a hazai közlekedéskultúra és közlekedésbiztonság fejlesztésében. A hazai mérnökképzés, illetve a környezetkímélőbb technológiák népszerűsítése mellett gazdaságfejlesztési és sportdiplomáciai feladatokat is ellát a magyarországi mobilitási piac meghatározó szereplője. A győri Széchenyi István Egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány tulajdonában lévő társaság újragondolja és megerősíti Magyarország szerepét az átalakuló mobilitás korszakában. kommunikacio@humda.hu