A Hungarian Motorsport Academy versenyzője, Liszka Roland dobogóra állhatott a Superenduro-világbajnokság első fordulóján

Budapest, 2023. november 27. – A Hungarian Motorsport Academy (HMA) támogatásával három magyar versenyző is rajthoz állhatott a FIM Superenduro-világbajnokság szezonnyitó versenyén, akik közül Liszka Roland sporttörténelmi eredményt ért el. László Martin a horvát Rally Show Santa Domenica versenyen nem talált legyőzőre, Gender Tamás pedig Olaszországban zárta idei gokartos szezonját.

 

AUTÓSPORT

 

November 25-26. között már 13. alkalommal rendezték meg a Rally Show Santa Domenica versenyt, amelyre összesen 117 páros adta le a nevezését, köztük 20-an Rally2-es autóval álltak a rajtvonalhoz. A több mint 30 kilométeres, murvás versenyen a HMA párosa, László Martin és Bán Viktor kiválóan vette az akadályokat: mind a négy gyorsasági szakaszt megnyerve, végül több mint 10 másodperces előnnyel a birtokukban sikerült az élen végezniük, megelőzve több nemzetközi vetélytársukat is.

Gender Tamás Olaszországban zárta a szezont, a WSK Final Cup második fordulóján állt rajthoz az idei gokart-világbajnokság helyszínén, Franciacortán.  A OK-Junior kategóriában versenyző fiatal reménységnek nem alakult jól az időmérő edzés, a 85 főt számláló mezőny végéről azonban a selejtező futamokon sikerült felkapaszkodnia a 43. helyig. Az elődöntőben sajnos már rögtön az első körben kiállni kényszerült a versenyből, így a biztató tempó ellenére nem sikerült kvalifikálnia magát a 36 fős döntő futamra.

MOTORSPORT

A franciaországi Liévinben kezdődött a 2023/2024-es FIM Superenduro-világbajnokság szezonja, ami 2024. február 3-án Budapestre, az MVM Dome-ba is ellátogat. Az idénynyitóra három magyar versenyző utazott el, így a Hungarian Motorsport Academy kötelékét Liszka Roland, Szőke Márk és Zsigovits Norbert képviselte. A Superenduro GP fordulói jellemzően egynapos események, amelyek során három kategóriában küzdenek a versenyzők egymással rövid, néhány perces futamokon, általában sportcsarnokokban.

A hétvége Liszka Rolandnak alakult a legjobban: a Junior kategóriában rögtön a 3. helyet szerezte meg a kvalifikáción, így az első és a harmadik futamot az első sorból kezdhette meg. Az első futam rajtja után rögtön átvette a vezetést a váci versenyző, két körön át vezetett is, de a nagy harcban végül két helyet visszaesve az első futamot a 3. helyen fejezte be. A második futam ennél nehezebben alakult, mivel a szabályok szerint az időmérő eredményének fordított sorrendjében kellett rajtolni, így Liszka a második sorba került és egy szoros rajt után az utolsó helyen tudott csak eljönni. Utána viszont körről körre egyre javított a pozícióján, és végül a 6. helyen ért célba. A harmadik versenyen ismét remekül kapta el a rajtot, sokáig tartotta a vezetést, végül bátor, precíz versenyzést bemutatva a 2. helyen zárta az utolsó futamát, így sporttörténelmet írva, első magyar versenyzőként állhatott a Superenduro-vb fordulójának összetett dobogójára a Junior kategóriában.

A királykategóriában, a Prestige-ben óriási küzdelem várt az új csapatban és új motorral versenyző Zsigovits Norbertre, és a hosszú sérülésből most visszatérő Szőke Márkra. Zsigovits Norbert nem sokkal maradt le a Superpole-ról, az első futamban a 9. lett. Az ezt követő második futamban még tovább fejlődött, már a 3. helyen is haladt, de a fárasztó verseny végén elesett, így újból 9. lett. Ezután sikerült tovább javítania és a többiek hibáját kihasználva a harmadik futamban érte el a legjobb eredményét, és a 6. pozícióban zárta a szombati napot, az összetettben így pedig a 9. helyen végzett.

Szőke Márk egy 14. hellyel kezdte meg élete első Prestige-futamát, miután az Open kategóriából sikerült kvalifikálnia magát a legnagyobbak közé. A második futamban egy helyet javítva a 13. helyen ért célba, ezzel az eredménnyel pedig megszerezte első világbajnoki pontjait Franciaországban, hiszen összetettben a 13. helyen fejezte be a világbajnokság nyitó hétvégéjét. Két hét múlva Lengyelországban, Krakkóban folytatódnak majd a Superenduro GP küzdelmei.

 

Nyolc autó- és motorsport szakágban 29 versenyző támogatásával folytatódik 2023-ban a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által tavaly létrehozott Hungarian Motorsport Academy utánpótlásnevelési rendszer. A HUMDA emellett egy versenycsapatot, valamint a Magyar Nemzeti Autósport Szövetséget és a Magyar Motorsport Szövetséget is támogatja. A kiválasztást Michelisz Norbert, a túraautó világkupa 2019-es bajnoka és Talmácsi Gábor, a MotoGP-sorozat 2007-es világbajnoka irányította. A támogatási rendszer feladata előremozdítani a fiatal versenyzők karrierjét, hogy magasabb szintű bajnokságokban, professzionálisabb körülmények közt koncentrálhassanak a versenyzésre. academy@humda.hu