A Hungarian Motorsport Academy versenyzője, Liszka Roland bajnoki címet szerzett a hétvégén

Budapest, 2023. október 30.– Október utolsó hétvégéjén összesen 5 versenyző képviselte a Hungarian Motorsport Academy (HMA) színeit szerte a világban: Zsigovits Norbert az amerikai Superenduro-bajnokságban dupla fordulóján vett részt, Losonczy Levente Olaszországban zárta a szezont, míg a többi akadémiai versenyző a hazai bajnokságokban ért el szép sikereket. Liszka Roland a Nyílt Nemzeti Enduro Bajnokság PRO2 kategória magyar bajnoka lett.

 

AUTÓSPORT

 

Losonczy Levente számára egy emlékezetes helyszínen, Imolában, a TCR Italy szezonzáró hétvégéjén fejeződött be az idei szezon. A szombat reggeli időmérő edzésen sajnos a folyamatos sárga, és piros zászlós félbeszakítások miatt alig tudott mért kört teljesíteni, így meg kellett elégednie a 17. rajthellyel. A pechszéria a szombati első futamon is folytatódott: az első sorból induló versenyző autója lefulladt a rajtnál, és a mögötte érkezők már nem tudták kikerülni az állva maradt autót, az ütközések következtében sajnos Leventének is fel kellett adnia a futamot.

 

A vasárnapi verseny már jobban kezdődött a számára: egy jó rajt után már a középmezőny elejével tudta tartani a tempót, ám az egyik csatában megsérült az autója, ami miatt egy körrel a verseny vége előtt a versenybíróság kiintette a bokszutcába. A szerencsétlen hétvége ellenére Losonczynak végül sikerült megtartania a 3. helyét a 25 éven aluli versenyzők bajnokságában, ami dicséretes eredménynek mondható az újonc évében.

 

Krepcsik Áron a RMC Hungary Club Sport bajnokság utolsó versenyén, Kecskeméten vett részt, ami remekül sikerült számára: a rendkívül szoros mezőnyben két futamgyőzelmet is szerzett, így magyar és a közép-európai zóna bajnoki cím után ebben a sorozatban is sikerült megszereznie az év végi elsőséget.

 

MOTORSPORT

Második versenyhétvégéjére készült Zsigovits Norbert az Egyesült Államokban, Idaho Falls-ban pedig már jelentős előrelépést sikerült elérnie. A pénteki napot a 8. pozícióban zárta az Expert kategóriában, de a szombati, új építésű pálya már sokkal jobban feküdt a stílusának. Az Expert döntőben elért 4. helyével sikerült kvalifikálnia magát a profik közé az esti döntőkbe, ahol tartani tudta a lépést a világelittel, így a nap végén a 12. hely lett az övé az összetett értékelésben.

Hétvégén Varsányban tartották a Magyar Enduro-bajnokság 5. fordulóját, a HMA támogatásával Liszka Roland is elindult, hogy ledolgozza a bajnokságban meglévő egy pontos hátrányát. A szombati és a vasárnapi napot is tökéletesen abszolválva a magyar és a szlovák mezőnyben is az abszolút első helyet szerezte meg mindkét napon, így a hétvége folyamán háromszor álhatott a dobogó legfelső fokára. Roland ezzel a Nyílt Nemzeti Enduro Bajnokság PRO2 kategória magyar bajnoka lett rögtön az első évben, ahogy kipróbálta magát a király kategóriában.

Katona Áron Kupon vett részt az MX Classic motocross versenyen. A jövő évben, a KTM gyár támogatását is élvező fiatal versenyző először versenyzett a felnőttek között egy MX2-es versenygéppel. A bemutatkozás remekül alakult a számára is: sikerült felvennie a versenyt az erősebb gépekkel, egy 3. és egy 5. helyet szerezve pedig kategóriájában az összetett értékelés élén végeznie.

Nyolc autó- és motorsport szakágban 29 versenyző támogatásával folytatódik 2023-ban a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által tavaly létrehozott Hungarian Motorsport Academy utánpótlásnevelési rendszer. A HUMDA emellett egy versenycsapatot, valamint a Magyar Nemzeti Autósport Szövetséget és a Magyar Motorsport Szövetséget is támogatja. A kiválasztást Michelisz Norbert, a túraautó világkupa 2019-es bajnoka és Talmácsi Gábor, a MotoGP-sorozat 2007-es világbajnoka irányította. A támogatási rendszer feladata előremozdítani a fiatal versenyzők karrierjét, hogy magasabb szintű bajnokságokban, professzionálisabb körülmények közt koncentrálhassanak a versenyzésre. academy@humda.hu