A Hungarian Motorsport Academy versenyzője, Csomós Miklós 2. helyet szerzett a rali Európa-bajnokság cseh fordulóján

Budapest, 2023. augusztus 21. – A Hungarian Motorsport Academy versenyzői a hétvégén az FIA rali Európa-bajnokságban, a román Hard Enduro-bajnokságban, a cseh Supermoto-sorozatban és a gyorsaságimotoros magyar bajnokságban is dobogós eredményeket értek el. 

AUTÓSPORT

Nagyszerű formában versenyzett a Csomós Miklós-Bán Viktor páros az FIA rali Európa-bajnokság csehországi fordulóján, a Barum Rallyn. A sárospataki pilóta és navigátora szombaton szakaszt nyert a Škoda Fabia Rally2 Evóval és már a verseny hatodik gyorsasági szakaszától a 2. helyen haladtak a rali többszörös győztese, a cseh Jan Kopecký mögött. A remek tempót vasárnapra is átmentették és magabiztosan megtartották a 2. helyet, ezzel pályafutásuk első európa-bajnoki dobogós helyét érték el.

A Hungarian Motorsport Academy tagjai közül László Martin és Berendi Dávid is rajthoz állt a Barum Rallyn, de már szombat délelőtt, a negyedik gyorsaságin kénytelenek voltak kiállni, amikor az autójuk váltókarja megsérült.

Benyó Máté a hétvégén a ralikrossz Európa-bajnokság zárófordulóján versenyzett a németországi Esteringen. Benyó számára nem alakult jól a hétvége, már a Q1-ben megpecsételte a hétvégét egy megforgással, és hiába fordult a 11. helyen vasárnapra, a harmadik előfutamban kiesett, ezzel végleg elúszott az elődöntő. Végül a 14. helyen zárta a hétvégét.

MOTORSPORT

Cseh Nemzetközi Supermoto Bajnokság negyedik fordulójának S2 kategóriájában Surányi Balázs képviselte a hazai színeket, ráadásul az S2-es kategóriában a leggyorsabb volt a szombati kvalifikáción, annak ellenére is, hogy a supercrossra emlékeztető pályaszakaszok nagy kihívást jelentettek a számára. A kiváló formát az első és a második futamon is győzelemre váltotta, így az S2-es kategória összetett értékelésében is a legjobbnak bizonyult. 

Hasonlóan jól alakult a román Hard Enduro Poiana Rusca versenyen Liszka Roland hétvégéje. A pénteki prológon a 22. helyről rajtolt, torlódás alakult ki előtte, de így is a 4. helyen zárta a napot, majd szombaton egy hiba ellenére is 1. helyezett lett. A két nap összesítése alapján a 2. helyezettként várta a zárónapot, majd vasárnap is meg tudta tartani a 2. pozíciót az Expert kategóriában.  

A gyorsaságimotoros versenyzők között Kovács Bálint ígéretesen kezdte a hétvégét: a hollandiai Assenben rendezték meg a német gyorsaságimotoros bajnokság, az IDM Superbike sorozat idei hatodik fordulóját, amelyen Kovács is rajthoz állt. Az első, 15. körös futamot a 10. helyről kezdhette meg és a 7. helyet szerezte meg BMW S 1000 RR típusú motorjával, a másodikat a 4. helyről várta, de elesett és kénytelen volt feladni a versenyt.

Ismét volt magyar versenyző MotoGP-hétvége programjában: a Red Bull Rookies Cup mezőnyében Farkas Kevin a 14. helyet érte el az időmérő edzésen, a Red Bull Ringen, majd az első futamon két pozíciót javítva a 12. lett és ugyanitt zárta az első futamhoz hasonlóan 16 körös, csaknem 70 kilométer távú második versenyt is.   

Hazai pályán is indultak HMA-versenyzők a hétvégén, hiszen Számadó Máté másfél év kihagyás, Varga Tibor pedig egy hosszabb betegség után ült 600 köbcentiméteres motorra. A futamok helyszíne a Pannónia-ring volt a Magyar Nagypályás Országos Bajnokság Open 600-as kategóriájában. Varga második helyen ért célba mindössze 3 tized másodperccel lemaradva riválisától. Számadó a hétvégén először versenyzett Kawasaki ZX6R típusú motor nyergében és vasárnap a dobogó harmadik fokára állt.

Nyolc autó- és motorsport szakágban 29 versenyző támogatásával folytatódik 2023-ban a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által tavaly létrehozott Hungarian Motorsport Academy utánpótlásnevelési rendszer. A HUMDA emellett egy versenycsapatot, valamint a Magyar Nemzeti Autósport Szövetséget és a Magyar Motorsport Szövetséget is támogatja. A kiválasztást Michelisz Norbert, a túraautó világkupa 2019-es bajnoka és Talmácsi Gábor, a MotoGP-sorozat 2007-es világbajnoka irányította. A támogatási rendszer feladata előremozdítani a fiatal versenyzők karrierjét, hogy magasabb szintű bajnokságokban, professzionálisabb körülmények közt koncentrálhassanak a versenyzésre. academy@humda.hu