A Hungarian Motorsport Academy versenyzői közül László Martin teljesített a legjobban a Rally Hungary-n

Budapest, 2023. október 9. - A Hungarian Motorsport Academy (HMA) mind a négy ralipilótája, Csomós Miklós, Herczig Patrik, László Martin és Hangodi Bendegúz is rajthoz állt az év leginkább várt rali eseményén, a már 4. alkalommal megrendezett Rally Hungary-n, amelynek rendezője idén is a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség volt. Az Európai ralibajnokság záró futamát az utolsó előtti gyorsasági szakaszig Csomós Miklós vezette, azonban egy hiba miatt végül fel kellett adnia a versenyt.

AUTÓSPORT

Már negyedik alkalommal érkezett hazánkba az ERC mezőnye, Nyíregyháza és a Zemplén vidéki pályáira idén is több ezren látogattak ki. A rabócsiringi, telt házas szuperspeciállal kezdődött el az Európa-bajnokság záró eseménye, amit a szombati naptól kezdve a HMA támogatását is élvező Csomós Miklós-Bán Viktor kettős vezetett. A magyar páros hét gyorsasági szakasz közül ötöt megnyert a szombati napon, így a nap végére 22.6 másodperces előnyt sikerült kiautózniuk a tavalyi év abszolút magyar bajnoka, a versenyben ekkor a második helyen álló Mads Ostberg előtt. A vasárnapi napot is szakaszgyőzelemmel kezdték Csomósék, azonban a mádi gyorsaságin elkezdődtek a problémák: egy megforgás után jobb első defektet kaptak, a célba érkezést pedig az eleredő eső is hátráltatta, de még így is maradt az előnyükből 15.1 másodperc.
A verseny utolsó előtti szakasza azonban drámai fordulatot vett. Az Óhuta-Fóny közti szakaszon a versenyt addig magabiztosan vezető duó autója megcsúszott az egyik kanyarban, felborult, és véget ért számukra a verseny. Ugyanez a gyorsasági szakasz lett a veszte Hangodi Bendegúznak is, aki ezúttal Csomós Miklós korábbi navigátorával, Nagy Attilával állt rajthoz. A bemutatkozás remekül alakult a számukra a verseny utolsó előtti szakaszáig, az ERC4 értékelésében a 3. helyen álltak, mikor ők is felborultak, így ők sem tudták befejezni a hazai versenyüket.
László Martin a biztonságra ment ezen a versenyen, mindenképpen célba szeretett volna érni a hazai közönség előtt: a 10. gyorsaságin ők is kaptak egy defektet, de ezt leszámítva viszonyleg sima versenyük volt, így a nap végén az ERC értékelésben a 8. helyen sikerült beérniük.
Herczig Patrik számára ismét a tapasztalatszerzés volt a legfontosabb, hiszen Varga Kristóffal az oldalán ez volt idén a második Eb futamuk. Kategóriájukban, az RC4-ben folyamatosan jöttek felfelé, miután a szombati nap elején az árkot is megjárták a Peugeot 208-cal, de végül sikerült az előkelő 4. pozícióban célba érniük az idei év legfontosabb versenyén. Herczig Patrik az összesítésben 20. helyen zárt.
A Rally Hungary-n elindult a Hungarian Motorsport Academy utánpótlásnevelési rendszer kiválasztási folyamatát részben irányító Michelisz Norbert is, aki navigátorával Tagai Róberttel a 13. helyet szerezte meg.
Gender Tamás számára is az év legfontosabb eseménye jött el, miután a hétvégén Olaszországban, a gokart-világbajnokságon képviselte hazánkat, 123 résztvevő közül egyedüli magyar versenyzőként. Nem volt számára ismeretlen a versenyhelyszín, hiszen több nemzetközi versenyen és sorozatban rajhoz állt Franciacortán az elmúlt hetek során. Az időmérés remekül sikerült az ifjú pilóta számára, miután a csoportjában a top10-ben zárt, így a selejtező futamokat is kedvező pozícióból kezdhette meg. Két büntetést leszámítva jól alakultak számára a kvalifikációs versenyek is, többször végzett a top10-en belül, így vasárnapi napra is kvalifikálta magát az egyik elődöntőbe, ahol már csak a legjobb 72 pilóta folytathatta a hétvégét. Az elődöntőben végül a kőkemény mezőnyben a 29. helyet sikerült megszereznie, így élete első világbajnokságát az összetett 56. helyén zárta.
Zsebő Marcell, aki a HMA legfiatalabb versenyzője, egy felkészülési versenyen vett részt a hétvégén Lonatóban, a ROK Cup Trophy-n. Az olasz ROK bajnokság 4. helyezettjeként Marcell meghívást kapott a hétvégén esedékes szuperdöntőre, aminek szintén Lonato lesz majd a helyszíne, így minden itt eltöltött versenykilométer rendkívül hasznos számára a felkészülésben. A 73 versenyzőt, a nagy létszám miatt három csoportra osztották az időmérőn a Mini kategóriában, Marci pedig a második leggyorsabb volt a sajátjában. A négy selejtezőfutamban elért eredményei alapján a 14. helyről kezdhette meg a döntőt, ahol a 6. helyen ért célba, ami igencsak reménykeltő eredmény a hétvégi nagy verseny előtt.
Krepcsik Áron ugyan nem indult el az MNASZ Gokart Bajnokság záró fordulóján, a bajnoki cím így is az övé lett a Rotax Max Senior kategóriában. Áron élete első felnőtt bajnoki címével jogot szerzett a Rotax Világdöntőn való részvételre, a Grand Finalsre, amit Bahreinben tartanak idén, december 2. és 9. között, ahol több mint 50 nemzet 360 pilótája közül kerülnek ki a jövő bajnokai.


MOTORSPORT
Kiskunlacháza adott otthont az év utolsó nagy hazai motocross eseményének, ahol a versenyzők ezúttal csapatbajnoki címért harcolhattak egyesületeikben. A HMA színeiben három versenyző is részt vett a küzdelmekben, Zanócz Noel és Técsi László Márk ráadásul egy csapatban is versenyzett, a Nyári Pál Moto Cross Se csapatában, míg Pergel Bence ezúttal is a HTS Team tagjaként állt rajthoz. Noel felkészülését egy betegség is hátráltatta, ennek ellenére ez nem látszott a teljesítményén, ugyanis két futamgyőzelemmel segítette hozzá csapatát a bajnoki címhez. Técsi László Márk eredményei (egy második, és egy harmadik hely) is nagyban hozzájárultak a sikerhez, míg a továbbra is sérült vállal versenyző Pergel Bence két 3. hellyel segítette csapatát ezüstös pozícióhoz.

 

A közleményhez kapcsolódó képek innen tölthetők le:
https://drive.google.com/drive/folders/17hdm0ZbHKbeuO0LV0zSwpMiZnp0z1omF 

Nyolc autó- és motorsport szakágban 29 versenyző támogatásával folytatódik 2023-ban a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által tavaly létrehozott Hungarian Motorsport Academy utánpótlásnevelési rendszer. A HUMDA emellett egy versenycsapatot, valamint a Magyar Nemzeti Autósport Szövetséget és a Magyar Motorsport Szövetséget is támogatja. A kiválasztást Michelisz Norbert, a túraautó világkupa 2019-es bajnoka és Talmácsi Gábor, a MotoGP-sorozat 2007-es világbajnoka irányította. A támogatási rendszer feladata előremozdítani a fiatal versenyzők karrierjét, hogy magasabb szintű bajnokságokban, professzionálisabb körülmények közt koncentrálhassanak a versenyzésre. academy@humda.hu