A Hungarian Motorsport Academy által támogatott Zanócz Noel megnyerte az olaszországi nyitófordulót motokrosszban

Budapest, 2024. február 6. – A Hungarian Motorsport Academy (HMA) színeiben versenyző Zanócz Noel egy 3. és egy 1. hely után megnyerte a motokrosszosoknak kiírt Internazionali d’Italia első fordulóját Riola Sardóban. A szintén a HMA által támogatott Liszka Roland és Szőke Márk az 5., illetve a 11. helyen zárta a hétvégét saját kategóriájában a Superenduro-világbajnokság budapesti versenyén, amelyet több mint 12 ezer néző előtt rendeztek meg az MVM Dome-ban.

 

Zanócz Noelnek Olaszországban kezdődött a szezon, Riola Sardóban az Internazionali d’Italia versenysorozaton vett részt. A 125 cm3-esek mezőnyében gyári motorral induló motokrosszversenyző az időmérőn a 2. helyet szerezte meg. Az első futamban végül a dobogó legalsó fokára állhatott, a másodikban pedig elsőként végzett, így a két verseny összesítése alapján is az élen zárt.

Szombaton rendezték a Superenduro-világbajnokság budapesti fordulóját, a Superenduro GP of Hungaryt. A juniorok között induló Liszka Roland a bajnokság 3. helyéről várhatta a hazai versenyét, az időmérők során pedig összesítésben a 4. hely lett az övé, így ebből a pozícióból választhatott rajthelyet a nap további részére. Az első futamban többször is a pálya legnehezebb részein sikerült előznie, ám többször is előfordult, hogy a lekörözöttek feltartották, így kezdésként az 5. lett. A fordított rajtrácsos második versenyen elesett az egyik legnehezebb akadályban, azonban hamar vissza tudott zárkózni a mezőnyre, több vetélytársát is sikerült visszaelőznie, így ismét az 5. pozícióban zárt. A harmadik futam rajtja sikerült számára a legjobban, szinte az egész versenyen a 2. helyen haladt, de a leintés előtt nem sokkal egy akadály után hatalmas tumultus alakult ki, amely miatt ő is hátrébb került, így végül visszaesett a 6. helyre a zárófutamon. Liszka Roland az 5. pozícióban zárt az összetettben, de a bajnoki tabellán továbbra is őrzi a 3. helyét.

Zsigovits Norbert sérülés miatt végül nem indulhatott el Budapesten, így a Prestige kategóriában egyedül Szőke Márk képviselte hazánkat. Miután tavaly 2. lett az Európa-kupában, az idén pedig előrelépett a sportág királykategóriájába, a hazai közönség előtt is a folyamatos fejlődés lehetett számára az elsődleges cél. A kvalifikáción a 11. leggyorsabb kör lett az övé, az első futamban pedig sikerült egy helyet javítva a 10. helyen célba érnie. A fordított rajtrácsos futamon hamar visszaesett a mezőny második felébe, többen is elestek előtte, így a 11. helyre csúszott vissza a leintésig. A harmadik, zárófutamban sokáig megfontoltan haladt, a végére azonban elfáradt, így ismét a 11. helyen ért célba, 16 megszerzett pontjával a teljes napot tekintve is ez a pozíció lett az övé.

A Superenduro GP of Hungary helyszíne ezúttal nem az elmúlt években megszokott Papp László Sportaréna volt, hanem az MVM Dome. Ennek megfelelően a nézőszámot illetően új rekord született, hiszen több mint 12 ezer szurkoló látogatott ki az eseményre. A pályát ifjabb Németh Kornél, sokszoros magyar bajnok tervezte, ami a résztvevők elmondásai alapján világszínvonalúra sikeredett. Az est végén jelentették be, hogy Budapest jövőre ismét vendégül látja a sportág legjobbjait, 2025. február 8-án a Superenduro-világbajnokság mezőnye újra az MVM Dome-ban vendégeskedik.

 

 

A Hungarian Motorsport Academy versenyzőinek hétvégi eredményei:

 

MOTORSPORT

 

 

 

Zanócz Noel

Internazionali d’Italia

Riola Sardo

Összesítésben: 1.

Liszka Roland

Superenduro Junior Világbajnokság

Budapest

Összesítésben: 5.

Szőke Márk

Superenduro GP Prestige kategória

Budapest

Összesítésben: 11.

 

Nyolc autó- és motorsportszakágban 29 versenyző támogatásával folytatódik a Széchenyi Egyetemi csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által tavaly létrehozott Hungarian Motorsport Academy utánpótlás-nevelési rendszer. A HUMDA emellett egy versenycsapatot, valamint a Magyar Nemzeti Autósport Szövetséget és a Magyar Motorsport Szövetséget is támogatja. A kiválasztást Michelisz Norbert, a túraautó-világkupa 2019-es és 2023-as bajnoka és Talmácsi Gábor, a gyorsaságimotoros-világbajnokság 125 köbcentiméteres kategóriájának 2007-es világbajnoka irányította. A támogatási rendszer feladata előremozdítani a fiatal versenyzők karrierjét, hogy magasabb szintű bajnokságokban, professzionálisabb körülmények közt koncentrálhassanak a versenyzésre. academy@humda.hu