A HUMDA Debrecenben tartott pályaorientációs napot középiskolásoknak és egyetemistáknak

Debrecen, 2024. április 3. – A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pályaorientációs napot szervezett annak kapcsán, hogy hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszerű autóbusz közlekedett a közelmúltban Debrecenben. A pályaorientációs programra érkező középiskolások, valamint egyetemisták többek között a hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszerrel ismerkedhettek.

 

A programot Dr. Mészáros Virág, a HUMDA vezérigazgatója és Farkas Attila, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. HR igazgatója nyitotta meg. A HUMDA szakértői, Mayer Zoltán, aki egyben a Magyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület titkára és Dr. Hanula Barna, a Széchenyi István Egyetem Járműhajtás Technológia Tanszék egyetemi docense mellett Dr. Menyhárt József, a Debreceni Egyetem, Járműmérnöki és Mechatronikai Intézet Járműmérnöki Tanszék egyetemi docense és Mátyus László, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. innovációs és szolgáltatásfejlesztési igazgatója is előadást tartott az érdeklődőknek.

A rendezvény szerves része a hidrogén-üzemanyagcellás autóbuszprojektnek, amely januárban Debrecenbe is ellátogatott. A HUMDA ezzel összefüggésben kiemelt figyelmet fordít a pályaorientációra, a jövő hidrogéntechnológiájában jártas szakértő nemzedékének támogatására és képzésére a teljes hidrogén értéklánc mentén. A hidrogéntechnológiai iparágnak már rövid távon is szüksége van közép- és felsőfokú szakképzettséggel rendelkező szakemberekre: szerelőkre, karbantartókra, szakmérnökökre, projekt menedzserekre, adminisztratív támogatásra. A Debreceni Szakképzési Centrum Brassai Sámuel Műszaki Technikum diákjai és a Debreceni Egyetem Műszaki Karának járműmérnök hallgatói vettek részt a pályaorientációs napon. A hidrogén-üzemanyagcellás autóbusz roadshow Debrecen után Miskolcra, majd Kecskemétre látogatott. A következő hónapokban Kaposváron, Zalaegerszegen és Győrben közlekedik az autóbusz.

A HUMDA számára a szemléletformáláson túl az adatgyűjtés és a Zöld Busz Programból származó üzemeltetési adatokkal való összehasonlításon alapuló elemzések készítése a projekt célja. A kapott adatokkal felvértezve segíteni tudjuk a zéró emissziós járművek és a hidrogén technológia iránt érdeklődőket a beszerzési döntések meghozatalában, a környezetileg, technológiailag és gazdaságilag együttesen értelmezhető megoldások létrehozásában.

 

A közleményhez kapcsolódó képek innen tölthetők le:

https://drive.google.com/drive/folders/1UFp0YDIEpQ3JF6OPnRZRwRn4fCdAEXab

 

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. HUMDA Green néven koordinálja az elektromos meghajtású közlekedési eszközök támogatási rendszerét és a Zöld Busz Programot Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára együttműködésével. Az Ügynökség részt vesz a Nemzeti Hidrogénstratégia 2030 megvalósításában, közreműködik a hazai közlekedéskultúra és közlekedésbiztonság fejlesztésében, a hazai mérnökképzés, illetve a környezetkímélőbb technológiák népszerűsítése mellett gazdaságfejlesztési és sportdiplomáciai feladatokat is ellát. A HUMDA a szektor szereplőit összefogva és velük szoros együttműködésben részt vesz a hazai autó- és motorsportszakma koordinálásában. A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó társaság újragondolja és megerősíti Magyarország szerepét az átalakuló mobilitás korszakában. kommunikacio@humda.hu