A HUMDA a 2023-as magyarországi ERC futam megrendezésén dolgozik

Budapest, 2022. november 14. – A hétvégi Zemplén-rali rendezésével elégedettek voltak a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) képviselői. Ezzel párhuzamosan megkezdte a tárgyalásokat a viadal 2023-as magyarországi visszatéréséről a rali Európa-bajnokság (ERC) promóterével a hazai jogtulajdonos HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Az FIA pozitív értékelése esetén egy éves szünet után térhet vissza az ERC.

Szombaton és vasárnap rendezték meg szerencsi központtal a Zemplén-ralit, amely a hazai bajnoki mellett Európa-kupa (ERT) forduló is volt. A versenyt a helyszínen tekintették meg az FIA megfigyelői, akik alapvetően elégedettek voltak a látottakkal. A szervezés és a rendezés számos részletét ellenőrizték a szakemberek. Szintén ellátogatott az eseményre Iain Campbell, az ERC promótere, a WRC Promoter GmbH vezetője, akivel személyesen tárgyalt Őry Kornél a HUMDA képviseletében az ERC 2023-as magyarországi visszatéréséről.

Az Ügynökség célja, hogy 2023-ban újra ellátogasson a kontinens legrangosabb raliversenye hazánkba. A jelenlegi tervek szerint 2023. őszén rendezhetik meg a Rally Hungary futamát. A HUMDA szorosan együtt dolgozik a Magyar Nemzeti Autósport Szövetséggel (MNASZ) annak érdekében, hogy a 2023-as rendezés megfeleljen a szigorú szakmai elvárásoknak.

– Büszkék vagyunk rá, hogy sportdiplomáciai erőfeszítéseink eredményre vezettek és komoly esélyünk van arra, hogy az ERC mezőnye visszatérjen az országba. Tavalyi ígéretünknek megfelelően az eddigi tapasztalatok alapos kiértékelését követően, a szervezésben részt vevők kemény munkájának és a folyamatos promóteri egyeztetéseknek köszönhető ez az előrehaladás. Bízunk benne, hogy az FIA jelentése mindent rendben talál és visszakerülhetünk az ERC-naptárba. Hosszú távú célunk, hogy az ERC-mezőny stabilan hazánkba látogasson. Ez nem csupán a sorozat élmezőnyéhez tartozó versenyzőink miatt fontos, hanem a rali nagyszámú hazai rajongótábora miatt is. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a rendezés kifogástalan legyen és mind a közönség, mind a promóter elégedett legyen a versenyt követően. Nagy a felelősségünk, hiszen újra lehetőséget kapunk a rendezésre. A HUMDA számára kiemelten fontos a rali szakág. Bízunk benne, hogy jövőre a HUMDA Academy raliversenyzői is kiemelkedő eredményeket érnek el a Magyarországi ERC-futamon, a Rally Hungary-n – emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója.


A közleményhez kapcsolódó kép innen tölthető le:
https://drive.google.com/drive/folders/1D8usHxRuikEjjWFMmRPC1aBHGIo7fSHC

Háttérinformáció
Még 2021 decemberében biztonsági hiányosságokat állapított meg a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) az ERC magyar futamával kapcsolatban, amely így egymást követő két évben kapott sárga lapos figyelmeztetést. A Motorsport Világtanács döntése azt jelentette, hogy 2022-ben nem lehetett rali Eb-futamot rendezni hazánkban. A mulasztásokban érintett területek nem a HUMDA hatáskörébe tartoztak. Az Ügynökség, mint promóter, alapvetően finanszírozási, jegyértékesítési, marketing és kommunikációs feladatokat látott el. A biztonsági teendőkért minden esetben az FIA-val szerződéses viszonyban álló, megfelelő licensszel rendelkező rendező felel. A promóteri teendőkkel kapcsolatban nem merültek fel problémák.

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. a szektor szereplőit összefogva és velük szoros együttműködésben részt vesz a hazai autó- és motorsportszakma koordinálásában. Az Ügynökség HUMDA Green néven koordinálja az elektromos meghajtású közlekedési eszközök támogatási rendszerét és a Zöld Busz Programot Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára együttműködésével. A HUMDA Zrt. emellett közreműködik a hazai közlekedéskultúra és közlekedésbiztonság fejlesztésében. A hazai mérnökképzés, illetve a környezetkímélőbb technológiák népszerűsítése mellett gazdaságfejlesztési és sportdiplomáciai feladatokat is ellát a magyarországi mobilitási piac meghatározó szereplője. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) 100%-os tulajdonában lévő társaság újragondolja és megerősíti Magyarország szerepét az átalakuló mobilitás korszakában. kommunikacio@humda.hu