A HMA motorversenyzője, Zanócz Noel második lett az Internazionali d’Italia bajnokságban

Budapest, 2024. február 14. – A Hungarian Motorsport Academy (HMA) motokrossz-versenyzői közül hárman is képviselték magukat Mantovában, ahol az Internazionali d’Italia bajnokság záró fordulóját tartották. Hideg Ádám megkezdte formaautós pályafutását Spanyolországban, míg Gender Tamás ismét döntőbe jutott a WSK-sorozat újabb állomásán.

 

Zanócz Noel után Katona Áron és Pergel Bence is megkezdte szereplését az idei évben, Mantovában már ők is indultak az olasz versenysorozat záró fordulóján. Katona Áron a 125 cm3-esek kategóriájában debütált, a KTM-mel kötött szerződése révén ambiciózus tervekkel várhatta az év első versenyét. A kvalifikáción rögtön felvette az élmezőny tempóját, és a csoportjában a 7. helyen végzett. Az első futam 11 köre alatt végig nagy harcot vívott vetélytársaival a top10-es helyekért, végül a 10. pozícióban fejezte be a nyitó futamot. A második futam már kevésbé sikerült jól számára, miután két kör után kiesett a versenyből, így első hétvégéjét az új kategóriában az összetett 18. pozíciójában zárta 65 versenyző közül.

 

Pergel Bence az MX2-esek közt indult, a kvalifikáción ő is a 7. leggyorsabb volt a csoportjában. Az első futamban a 14. pozíció lett az övé, a második pedig ennél is jobban sikerült a számára: az első körökben már a 5. helyen is haladt, végül 14 kör után a 7. helyen intette le a kockás zászló a nemzetközi mezőnyben, így a két verseny összesítése után a 10. lett a hétvégén.

 

Zanócz Noel a bajnokság éllovasaként várhatta a záró fordulót, az időmérésen a 2. leggyorsabb lett a csoportjában. Az első verseny rajta után nem sokkal a 7. helyről kezdhette meg a felzárkózást az élmezőnyre, végül az 5. pozícióban intették le. A második versenyen még nagyobb felzárkózást mutatott be, a 10. helyről körről-körre zárkózott fel az élmezőnyre, végül a 2. helyet sikerült megszereznie. Zanócz Noel így összesítésben a dobogó alsó fokára álhatott, a bajnokságban pedig holland vetélytársa mögött az előkelő 2. helyen zárt.

 

Hideg Ádám hosszú várakozás után megejthette debütálását az F4-es autók számára kiírt Formula Winter Series-ben, amely egy téli bajnokság, négy spanyolországi helyszínnel. A sorozat kiváló felkészülést nyújt a fiatal pilóták számára, ami a résztvevők számából is jól látszott, összesen 38 autó állt rajthoz a nyitó hétvégén Jerez de la Fronterában. A szombat délutáni első futam még száraz körülmények között zajlott, Hideg Ádám a 26. pozícióból startolva a 18. helyen ért célba, az újoncok értékelésében a 7. lett. A vasárnapi napon már vizes pályán rendezték az időmérőt, és a maradék két futamot, a kvalifikáción ezúttal a 14. helyet szerezte meg a magyar pilóta. A nehezebb körülmények közt azonban a második futamban visszaesett a 25. pozícióba, a harmadik versenyen azonban ismét ő lett csapata legjobbja, és a 15. pozícióban fejezte be a hétvégét, az újoncok közt pedig a 6. helyen végzett.  A következő hétvégén Valenciában folytatódnak a bajnokság küzdelmei.

 

Gender Tamás számára is bőven kijutott az esőből Cremónában, ahol a WSK Super Master Series második fordulójára került sor. Az előfutamokon kétszer is sikerült a 6. helyen végeznie, így egy remekül abszolvált elődöntő után ismét kvalifikálta magát a legjobb 36 pilótának megtartott döntő futamra. A vizes pályán is tudott még javítani a teljesítményén, és 6 pozíciót javítva a rajthelyéhez képest végül a 22. helyen intette le a kockás zászló. A 13 éves pilóta nem sokat pihenhet, miután ezen a hétvégén már is folytatódik a WSK-bajnokság Franciacortán.

A Hungarian Motorsport Academy versenyzőinek hétvégi eredményei:

AUTÓSPORT

Bajnokság

Helyszín

Eredmények

Hideg Ádám

Formula Winter Series F4

Jerez

1.futam: 18.

2.futam: 25.

3.futam: 15.

Gender Tamás

WSK Super Master Series

Cremona

Döntő: 22.

 

 

MOTORSPORT

 

 

 

 

 

Katona Áron

Internazionali d' Italia 125 cm3

Mantova

Összesítésben: 18.

 

 

Pergel Bence

Internazionali d' Italia MX2

Mantova

Összesítésben: 10.

 

 

Zanócz Noel

Internazionali d' Italia 125 cm3

Mantova

Összesítésben: 3.

 

 

 

Nyolc autó- és motorsport szakágban 29 versenyző támogatásával folytatódik a Széchenyi Egyetemi csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által tavaly létrehozott Hungarian Motorsport Academy utánpótlásnevelési rendszer. A HUMDA emellett egy versenycsapatot, valamint a Magyar Nemzeti Autósport Szövetséget és a Magyar Motorsport Szövetséget is támogatja. A kiválasztást Michelisz Norbert, a túraautó világkupa 2019-es bajnoka és Talmácsi Gábor, a MotoGP-sorozat 2007-es világbajnoka irányította. A támogatási rendszer feladata előremozdítani a fiatal versenyzők karrierjét, hogy magasabb szintű bajnokságokban, professzionálisabb körülmények közt koncentrálhassanak a versenyzésre. academy@humda.hu