Együtt a magyar autó- és motorsportért!

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt.-t (HUMDA - Hungarian Motorsport Development Agency) az Innovációs és Technológiai Minisztérium alapította

A Kormány által elfogadott Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Stratégiában foglalt komplex feladatok végrehajtása, valamint Prof. Dr. Palkovics László az autó-motorsport fejlesztéséért és a közlekedésbiztonság kiemelt kezeléséért felelős kormánybiztos feladatainak elősegítése érdekében.

Az Ügynökség célja, hogy új szemlélettel tekintsen az autó- és motorsportra és megteremtse a kapcsolatot a sportág különböző szakágai, illetve az állami és a piaci szereplők között.

A HUMDA Zrt. egyik legfontosabb törekvése, hogy - a sportági szakszövetségekkel szorosan együttműködve - olyan széles bázisú tehetségkutató és utánpótlásnevelési rendszert hozzon létre, amelynek keretein belül a lehető legtöbb fiatal bele tud kóstolni az autó- és motorversenyzésbe biztonságos körülmények között, felkészült szakemberek irányításával. Azt, hogy kik a legtehetségesebbek és támogatásra érdemesek, objektív szempontok és mérhető adatok alapján igyekszik eldönteni, a legmodernebb vizsgálati és teljesítmény-elemzési módszerek alkalmazásával.

Az Ügynökség szakmai támogatást nyújt a Hungaroring versenypálya és kiszolgáló létesítményeinek tervezett felújításához, hogy egy a 21. századi igényeknek minden szempontból megfelelő motorizációs központ és versenypálya várja a vendégeket, csapatokat és szurkolókat.

A HUMDA Zrt. továbbá szorosan együttműködik a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft.-vel is, hogy az újonnan épülő, MotoGP világbajnoki futam megrendezésére is alkalmas versenypálya a lehető legmagasabb színvonalon készüljön el.

A HUMDA Zrt. egyéb tevékenységei túlmutatnak a boxutcák és garázsok világán, ugyanakkor kötődnek az autó- és motorsporthoz, illetve a mindennapi mobilitáshoz. Az ügynökség aktívan kíván tenni a hazai közlekedéskultúra fejlesztéséért, a közlekedésbiztonság javításáért, a súlyos vagy végzetes közlekedési balesetek számának radikális csökkentéséért. Ezt külföldi jó gyakorlatok megismerésével és átvételével, kampányokkal tervezi megtenni.

Fontos cél továbbá az új, a mostaniaknál környezetkímélőbb és fenntarthatóbb autóipari, mobilitási technológiák és megoldások (pl. elektromos mobilitás) népszerűsítése, akár a versenysport által, akár egyéb szemléletformálási eszközökkel.

A HUMDA Zrt. szándékai szerint népszerűsíti a magyarországi mérnök- és versenymérnökképzést, a hazai közép- és felsőoktatásban részt vevők számára élményalapú gyakorlati lehetőségeket kíván megteremteni a tapasztalatszerzésre hazai és nemzetközi vállalkozások, versenycsapatok bevonásával.

További célja, hogy az autó- és motorsport által a fiatalabb nemzedék körében promotálja az ún. "STEM-tárgyakat" (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Az ügynökség kialakítja továbbá azokat a kereteket, amelyeken belül hazai szakemberek nemzetközi partnerekkel együttműködve tudnak olyan kutatás-fejlesztési tevékenységeket végezni, amelyek során műszaki megoldásokat, új technológiákat (pl. 5G) tudnak tesztelni az autó-motorsport sokszor szélsőséges körülményei között, kiélezett versenyhelyzetben. A HUMDA Zrt. tevékenyen részt vesz egy olyan átfogó infrastrukturális és jogszabályi környezet kialakításában, amely vonzó befektetési, vállalat-alapítási és teszthelyszínné teszi Magyarországot azon autóiparban és autó-motorsportban érdekelt technológiai cégek számára, amelyek hazai jelenléte növeli hazánk hozzáadott értékű fejlesztési és szolgáltatási képességét.

Az ügynökség a fenti célok elérése érdekében ápolja a nemzetközi üzleti és (sport-) diplomáciai kapcsolatokat, folyamatosan egyeztet a legfontosabb szereplőkkel, mások mellett a Nemzetközi Automobil Szövetség elnökével, Jean Todt-tal (aki egyben az ENSZ közlekedésbiztonsági különmegbízottja is), valamint a Forma-1-es világbajnoki sorozat, vagy a gyorsaságimotoros-világbajnokság promoterével.

A Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft.

A Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. feladata a Hajdúnánás közelében lévő autó és motorsport versenypálya és a hozzá kapcsolódó multifunkciós autó és motorsport komplexum területének – közlekedésének, kiszolgálásának és létesítményeinek – megépítése, valamint a későbbiek során a terület üzemeltetése. A nagyságrendileg 400 hektár területen elhelyezkedő létesítmény több pályát és az ezekhez kapcsolódó épületeket, kiszolgáló létesítményeket is magában foglalja.

A gyorsaságimotoros versenypálya megépítésével Magyarország is alkalmassá válik világszínvonalú hazai és nemzetközi motorversenyek megrendezésére is. A gyorsaságimotorsport legismertebb versenysorozatai a MotoGP és a Superbike, hazánkban mindkét sorozat nagy népszerűségnek örvend.

Az új pálya a nagy nemzetközi versenyeken kívüli időszakban is igen sokféleképpen tudja szolgálni a magyar autó-motorsportot. A kiegészítő létesítmények közé tartozik majd a nemzetközi szabályoknak megfelelő gokart pálya, a hobby vagy bérgokart pálya, a flat track pálya, amelyeken lehetőség lesz kisebb nemzetközi és hazai versenyek, akár korosztályos kupasorozatok lebonyolítására is. Továbbá összhangban HUMDA Zrt. stratégiájával, a hazai közlekedéskultúra fejlesztését, a közlekedésbiztonság javítását szolgálja majd egy közlekedésbiztonsági, valamint egy vezetéstechnikai oktatópálya is.

Miniszteri
köszöntő

1906 júniusában a történelem legelső autós nagydíját egy kalandvágyó magyar mérnök, a szeghalmi születésű Szisz Ferenc nyerte meg a franciaországi Le Mans-ban. A világ ekkor már több mint 10 éve ismerte a Csonka János és Bánki Donát által kifejlesztett és szabadalmaztatott karburátort, ugyanakkor még több mint 20 esztendőt kellett várniuk a szerencsés amerikaiaknak arra, hogy vezethessék a mára legendává lett T-Modellt, amelynek tervezői között volt a makói születésű Galamb József is.

Ezekre a hagyományokra is építve alkottuk meg azt az átfogó autó- és motorsportfejlesztési stratégiát, amely a lehető legtágabb kontextusban kezeli ezt a különlegesen összetett területet. Hiszen egy jó autó- vagy motorversenyző mire menne, ha nem lennének mérnökök és szerelők, akik a versenygépeket megtervezik, megépítik, fejlesztik és üzemeltetik, ha nem lennének biztonságos pályák vagy útszakaszok, amelyeken versenyeket lehet rendezni, ha az eseményeken nem a legfelkészültebb sport- és versenybírók, műszaki beavatkozók gondoskodnának a biztonságról és a fair playről?

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által alapított HUMDA (Hungarian Motorsport Development Agency) Zrt. azzal a céllal jött létre, hogy a társadalom megváltozott igényei és elvárásai miatt önmagát újrafogalmazni kényszerülő autó- és motorsportban minden eddiginél erősebb pozíciót szerezzen hazánknak. Ahogyan az első, 1986-os Forma-1-es Magyar Nagydíj jelentősége messze túlmutatott a sport világán, most is fontos, hogy ne csak a gumifalakon és szalagkorlátokon belülre figyeljünk.

Tervünk, hogy Magyarországra csábítsunk olyan technológiai vállalkozásokat, amelyek az autó-motorsportban, illetve az autóiparban tevékenykednek, és amelyek biztos, kiszámítható munkahelyeket teremtenek magyar mérnökök számára. Ehhez a hazai egyetemeken, főiskolákon zajló színvonalas mérnökképzést is népszerűsítenünk kell – erre kiváló lehetőség az autó- és motorsport világa.

Közben igyekszünk megtalálni a jövő autó- és motorversenyzőit is, a 2007-es gyorsaságimotoros-világbajnok, Talmácsi Gábor, vagy a 2019-es túraautóvilágkupa-győztes, Michelisz Norbert méltó utódait. Mindezt egy olyan, folyamatosan fejlesztett, finomított kiválasztási rendszer segítségével tesszük, amely mérhető, objektív adatokkal mutatja meg, hogy ki a legrátermettebb, legtehetségesebb.
Persze nem lesz mindenkiből versenyző, aki beül egy gokartba, vagy felül egy minimotorra. Amikor viszont ezt megteszi, fontos, hogy a lehető legbiztonságosabb körülmények között tegye, felkészült szakemberek irányításával, a szabályok mindenkori betartásával.

A közlekedésbiztonság kiemelt kezeléséért is felelős kormánybiztosként hiszem, hogy megfelelő szemléletformálási tevékenységgel csökkenthetjük a közútjainkon bekövetkező végzetes kimenetelű balesetek számát. Ennek érdekében Magyarország csatlakozott az ENSZ közlekedésbiztonsági alapjához, illetve a Nemzetközi Automobil Szövetség, az FIA jó gyakorlatait és tapasztalatait is átvesszük.
Ami pedig a versenyeket illeti: célunk, hogy Magyarországnak továbbra is biztos helye legyen a Forma-1-es világbajnokság, a túraautó-világkupa vagy éppen a rali Európa-bajnokság versenynaptárában, illetve olyan sorozatokat hozzunk el hazánkba, mint a MotoGP, vagy egyéb új és folyamatosan fejlődő technológiákat alkalmazó és bemutató bajnokságok futamai.

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, az autó-motorsport fejlesztéséért és a közlekedésbiztonság kiemelt kezeléséért felelős kormánybiztos

Tevékenységek

  • Gazdaságfejlesztés

  • Társadalmi ügyek felvállalása

  • Ágazatspecifikus kutatás-fejlesztés ösztönzése

  • Infrastrukturális fejlesztések szakmai felügyelete, összehangolása

  • A sportszakma támogatása

  • A STEM népszerűsítése ("science, technology, engineering, mathematics") az oktatásban

  • Az állami és privát szektor támogatási, szponzorációs tevékenységének összehangolása

  • Promóciós, promóteri és kommunikációs részfeladatok ellátása

  • Sportdiplomácia