Zöld Busz Program

Bemutatás

A Zöld Busz Mintaprojekt kedvezményezettjei azon önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók, akik elkötelezettek a közösségi közlekedés zöldítése mellett, és megfelelő infrastruktúrával rendelkeznek elektromos buszok üzemeltetéséhez vagy annak fejlesztéséhez.

 

Az e-buszok telepítése egy városban az integrált mobilitási stratégia részeként lehetőséget kínál a meglévő buszrendszer átgondolására, a szolgáltatás minőségének javítására, a közlekedés és a városi tér kölcsönhatásának és a város imázsának, élhetőségének javítására. A buszok üzembehelyezésével a városok nem csak tisztább levegőjű, kevésbé zajszennyezett egészségesebb környezetet hozhatnak létre lakóik számára, hanem az üvegházhatású gázkibocsátásuk csökkentésével hozzájárulhatnak a klímaváltozás ellen folytatott küzdelemhez.

 

A Zöld Busz Program épít fogyasztói igényeket szolgáló új menetrend kialakítására és a közösségi közlekedést választók minőségi elvárásaira. A megfelelő életkorú és összetételű járműpark kialakítása során elsődleges cél egy az életminőségre, a környezetvédelmi, a gazdasági és a pénzügyi/költségvetési fenntarthatóságra egyaránt optimalizáló szolgáltatás biztosítása.

 

A Zöld Busz Mintaprojekt megvalósítása során a Mintaprojekt Megvalósíthatósági Tanulmánya alapján a Projektirányító Bizottság által kijelölt városok támogatási szerződések megkötését követően 56 millió forint támogatási összegben részesülnek a demonstrációk helyszíni megvalósítására. Az önkormányzatok közszolgáltatókat, infrastruktúra szolgáltatókat, kommunikációs szolgáltatókat, oktatási és szakmai szervezeteket tudnak bekapcsolni a mintaprojektek helyszíni megvalósításába.

 

részletek
humda-green
bus-program

A Zöld Busz Programról

A közösségi közlekedést új, környezetbarát alapokra helyező Zöld Busz Program első lépéseként indult el a Zöld Busz Mintaprojekt, melynek célkitűzése elektromos buszok helyi közlekedésbe történő beillesztése demonstrációs céllal a vidéki nagyvárosokban, tapasztalatgyűjtés a járműbeszerzés és -használat, valamint az infrastruktúra-kiépítés és töltés terén.

 

A Mintaprojekt két kezdeményezés keretében vizsgálja az elektromos busz beszerzéssel és üzembehelyezéssel járó kihívásokat, illetve gyűjt tapasztalatokat a Zöld Busz Program számára, megkönnyítve ezzel a városi közlekedésben az elektromos buszokra való átállást. A két részből álló Mintaprojekt egyik pilléreként a Magyar Állam legfeljebb 800 millió forint keretösszegű állami forrás biztosításával támogatja a városi közszolgáltatási feladatok közül a helyi közlekedés ellátásának céljából új, elektromos meghajtású autóbuszok, illetve önjáró trolibuszok beszerzését, a jelenlegi buszállomány részleges cseréjét. A 800 millió forint támogatás 627 millió forinttal történő keretemelésére tett javaslat szerepel az 1537/2019. (IX.20.) Korm.határozat módosítási előterjesztésben. Mindemellett a demonstrációs mintaprojektben további 1200 millió forint keretösszegű állami forrás igénybevételével minimum hét, telephelyi infrastruktúrával rendelkező helyszínen lehetővé teszi demonstrációs célú használatra elektromos buszok megjelenését, műszaki, járatszervezési, vezetéstechnikai, kommunikációs céllal.

részletek

Interaktív térkép