Hidrogén Busz RoadShow és Konferencia - prezentációk

A “CEE (Central and Eastern European) Hydrogen Bus Roadshow” projekt keretében demonstrációs jelleggel egy hidrogén üzemanyag-cellás autóbusz érkezett Magyarországra, Paksra, három napra. A busz 2023. január 16-17-18-án a város közösségi közlekedési vonalhálózatán közlekedik és díjfizetés nélkül bárki számára igénybe vehető. Ez a Roadshow számos CEE országot érint a Baltikumtól, Közép-Európán át, a Balkánig, mivel eddig a hidrogén üzemanyag-cellás buszok domináns módon Nyugat-Európában kerültek telepítésre.

A demonstráció fő célja, hogy a CEE régió közlekedési vállalatai is, valamint a közösségi közlekedés megrendelői (városi önkormányzatok) – és nem utolsó sorban az utazóközönség – közvetlen tapasztalatokat nyerjen e zéró (lokális) emissziójú buszokkal, üzemeltetésükkel kapcsolatosan.

A Caetano H2.City Gold típusú üzemanyag-cellás busz a demonstráció napjain az 1. sz. járat vonalán közlekedett, a Paksi Közlekedési Kft. (PKK) üzemeltetésében. A busz üzemanyagát, azaz a hidrogént a Messer Csoport, illetve a Messer Hungarogáz Kft. biztosította, egy ideglenesen telepített hidrogén-töltőállomás segítségével. A hidrogénüzemű buszt és a paksi demonstrációt bemutató videó előzetes itt megtekinthető. A CEE Roadshow-t, az ebben alkalmazott üzemanyag-cellás buszt és hidrogén-töltőállomást bemutató tájékoztató (“Leaflet”) innen szabadon letölthető.

A magyarországi, paksi “Hydrogen Bus Roadshow” szervezői:

Hidrogén Busz RoadShow 2

Támogatók (a JIVE-2 Projekt keretében):

Hidrogén Busz RoadShow 3

Technológia szállítók:

Hidrogén Busz RoadShow 4

EU-s és hazai projekt partnerek:

Hidrogén Busz RoadShow 5

 

A hidrogén üzemanyag-cellás busz három napos, paksi tesztelése keretében 2023.01.17-én rendeztük meg azt a Workshopot, amely a Roadshow hivatalos magyarországi eseménye volt. Ez egyrészről az EU szintű (JIVE/JIVE-2) projekt fő üzeneteit, a CEE Hydrogen Bus Roadshow tapasztalatait volt hivatott közvetíteni, másrészről ehhez kapcsolódóan a hazai tapasztalatokat, fejlesztési szándékokat ismertette a magyarországi érdekelt felekkel, akik főként hazai közösségi közlekedési vállalatok, buszflotta-üzemeltetők, a közösségi közlekedés megrendelői, így pl. nagyvárosok önkormányzatai voltak. A január 17-i workshop programja innen letölthető; az elhangzott előadások pedig itt találhatók:

  • Weingartner Balázs (elnök-vezérigazgató, HUMDA): The role of HUMDA agency in green mobility (letöltés)
  • Ryo Ujimoto (CaetanoBus) & Sándor Krajcsovits (Toyota Motor Europe – Hungary): Company & H2 bus technology overview (letöltés)
  • Flavio Grazian (UITP International Association of Public Transport): Towards clean public transportation with fuel cell buses (letöltés)
  • Luca Feola (Clean Hydrogen Joint Undertaking): Financial engineering for buses within EU regions (letöltés)
  • Aivars Starikovs (Hydrogen Europe): The Central and Eastern European (CEE) Hydrogen Bus Roadshow (letöltés)
  • Tavi Tamás (Paksi Közlekedési Kft.): Múltból a jövőbe (letöltés)
  • Bohner Zsolt (Messer Hungarogáz Kft.): Hidrogénellátási koncepciók gyártástól a hidrogén-töltőállomásokig a jövő közlekedésében (letöltés)
  • Bándy Tamás (Messer Hungarogáz Kft.): Hidrogén-töltőállomások és műszaki paramétereik a Messer Csoportnál (letöltés)
  • Mayer Zoltán (MHTE / CESP): Hidrogén egy szélesebb kontextusban – Hidrogén Völgy (H2V) tervek az EU-ban és Magyarországon (letöltés)
Hidrogén Busz RoadShow 6
Caetano H2.City Gold hidrogén üzemanyag-cellás busz a tesztelés keretében rendezett konferencián, a Paksi Energiaház udvarán 2023.01.17-én. Kép: Telepaks.
Hidrogén Busz RoadShow 7
Messer hidrogén-töltőállomás a Paksi Energiaház udvarán 2023. január 16-18. Kép: Telepaks.
Hidrogén Busz RoadShow 8
Hidrogénüzemű busz tankolása Pakson, 2023 január 16-18. Kép: Telepaks.
 

Kapcsolódó honlapok, további információ:

www.hfc-hungary.org/hidrogen-busz/

www.humda.hu/green/aktualitasok

www.messer.hu/hidrogen-toltoallomas-buszoknak

Maga a “CEE Hydrogen Bus Roadshow” is – amelynek egyik állomása Magyarország, azon belül Paks városa – egy nagyszabású, EU-s hidrogén busz projekt részét képezi, az ú.n. “JIVE-2” projektét. (JIVE: Joint Initiative for hydrogen Vehicles across Europe). Az eredeti JIVE projekt és ennek kiterjesztése, a jelenleg is futó JIVE-2 projektek biztosítják az eddigi legnagyobb, európai hidrogén üzemanyag-cellás busz bevezetést: ~300 busz, 22 európai városban. A JIVE kezdeményezések célja, hogy nagyléptékű hidrogén üzemanyag-cellás buszflották bevezetésével gyorsítsák e járművek kereskedelmi megjelenését, hogy minél előbb elérhető legyen a támogatás nélküli vagy alacsony támogatású, normál kereskedelmi megjelenésük az EU-ban. Szintén nem mellékes, hogy a megfelelő kapacitású hidrogén-töltőinfrastruktúra is rendelkezésre álljon az egyre nagyobb méretű buszflottákhoz, így a JIVE és JIVE-2 projekteket kiegészíti egy, a hidrogéntankolásra irányuló projekt, a MEHRLIN (Models for Economic Hydrogen Refuelling Infrastructure). Az “eredeti”, azaz első fázisú JIVE projekt már lezárult, a JIVE-2 projekt pedig 2018 januárja és 2023 decembere közt zajlik, 224 millió EUR költségvetéssel és 22 európai partner bevonásával. Ennek keretében a buszokat Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Spanyolország, Németország, Olaszország, Hollandia, Spanyolország és az Egyesült Királyság városaiban és régióiban telepítik.

Hidrogén Busz RoadShow 9

A JIVE és a JIVE2 projekteket a Tiszta Hidrogén Közös Vállalkozás (Clean Hydrogen Joint Undertaking) a 735582 és 779563 számú támogatási megállapodás keretében finanszírozta. E Közös Vállalkozás (JU) az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programja, a Hydrogen Europe és a Hydrogen Europe Research által nyújtott támogatásban részesül.

 

További információ a JIVE / JIVE-2 / MEHRLIN projektekről:

https://www.fuelcellbuses.eu/projects/jive-2

https://www.fuelcellbuses.eu/sites/default/files/documents/JIVE_JIVE2_MEHRLIN_leaflet.pdf

Hidrogén Busz RoadShow 10
Hidrogén Busz RoadShow 11